"Снежанка" е първият пълнометражен анимационен филм на английски, създаден по едноименната приказка на Братя Грим от "Дисни" 1937 г.

Приказката, в която е главен герой - "Снежанка и седемте джуджета", е позната в много варианти, но най-известен е този на братя Грим, който е публикуван за пръв път още през 1812 г. Taкa Снежанка, която идва от Германия, става световноизвестна. 

В приказка Снежанка е красива принцеса и единствена дъщеря на краля, който е останал вдовец скоро след раждането ѝ.

Какво се случва с най-известния принц в света в момента - вижте във видеото

 

Дъщеря му въплъщава идеала за красота – лицето ѝ е "бяло като сняг", устните ѝ са "алени като кръв", а косите ѝ са "черни като абанос". И тук се появява едно вълшебно огледало (и някои други приказни създания, като седемте джуджета), една зла мащеха, завист, магии и принц спасител.

Според проучване на аптекаря д-р Карлхайнц Бартелс, който анализра приказката за Снежанка, тя е имала реален прототип

МАРИЯ СОФИЯ ФОН ЕРДАЛ

Тя е била дъщерята на баварския принц Филип Кристоф фон Ертал. Родена на 15 юни 1729 г., тя е живяла в замъка на баща си в баварското градче Лор на река Майн, недалеч от Франкфурт. В една от залите днес всеки може да види „говорещото” огледало. Това е акустична играчка, която била модерна за времето си. И днес огледалото може да ви отговори, ако го питате коя е най-красива на света, защото е запазен и механизмът.

Снимка: iStock

Предполага се, че принц Филип го е подарил на втората си жена и съответно мащеха на Мария - Клаудия Елизабет фон Ертал.

„Лесно е да се предположи, че детето е било нещастно с мащехата си", аргументира се Бартелс. "При това открих, че Мария почти ослепява. Навярно отровната ябълка, за която разказва приказката на Грим, е била напоена с атропин. Той се извлича от растението кучешко грозде, което расте в околността в изобилие”, добавя изследователят.

Историята на „Снежанка” претърпява най-различни интерпретации през годините. 

Едни от съвременните са филмовите версии – „Снежанка и Ловецът” (с Кристен Стюарт и Чарлийз Терон), и „Огледалце, огледалце” (с Лили Колинс и Джулия Робъртс). Вариантът на "Дисни" обаче е най-разпорстранен. А хората, родени към края на миналия век, са поколението, което е гледало най-много филмчета на Дисни. 

Снимка: Disney

По тази причина популярните анимации и игрални филмчета на най-голямото студио в света винаги са били обект на задълбочени дискусии и понякога критики, заради стереотипите, които налагат на малките деца.

Едно много любопитно изследване, което BBC публикуваха наскоро, очертава трите епохи в развитието на начина, по който са представени женските образи в анимационните филмчета.

ЖЕНАТА КАТО ДОМАКИНЯ В ОЧАКВАНЕ НА ПРИНЦА

В тази епоха попадат анимационни класики като „Снежанка“, „Спящата красавица“ и „Пепеляшка“.

Всички тези героини са принудени по злощастни стечения на обстоятелствата да станат домакини (в дома на злата си мащеха или в къщата на седемте джуджета), докато един ден при тях не идва принцът на бял кон, който се влюбва в красивата им външност и ги спасява от тежкия им живот.