Пшепрашам (Przepraszam), или извинете е първата полска дума, която научих, разминавайки се с няколко високи поляка на летището. Ако сте се запътили към Полша, ви препоръчвам да прегледате основните думи и изрази, защото е много вероятно английският да не ви свърши работа. Това, с което ще ви утеша е, че има много сходни думи с майчиния ни език. Успеете ли да изолирате цялото шъкане, джъкане и чъкане на полския език, ще се досетите за значението на много от думите им като пшиячеле (приятел), шмйетанка (сметана) и дйен добри, което си е направо на български. Най-известните туристически дестинации в Полша са столицата Варшава и Краков, но вместо това ще се потопим в историята на четвъртия по големина град в страната - Вроцлав, който е известен като градът на бронзовите джуджетата и знае много за войните, социализма, изкуството, вкусната храна и любовта.

Историята се усеща във всяко едно кътче на града и е хармонично вплетена с готическата му архитектура. След Втората световна война, когато градът е даден на Полша, германците са разрушили огромна част от него, защото не са искали да връщат земята с всичко, което са построили на нея. Поляците реставрират Вроцлав и успяват да спасят архитектурата. Именно заради периода, в който градът е бил под властта на немците, голяма част от историята и красивите сгради по произход не са полски. Всеки, който се интересува от история, би се зарадвал на Долна Силезия, защото на едно място е събрано влияние от Прусия, Братислава, Чехия, Германия и Полша.

Пред общината, Rynek
Снимка: Боряна Константинова

Дори и да не сте историци има опасност да се влюбите в някоя от високите кули на катедралите или пък в малкото бронзово джудже, което грижовно се е заело със занаята си. Във Вроцлав на практика трудното е да не се влюбваш!

Внимавайте какво пипате в този град!

Особено ако сте в старата част, по конкретно на "Ostrów Tumski", който наричат и Островът на катедралите. Там се намира катедралата на "St. John the Baptist", която освен с интересна архитектура, може да се похвали и с едно поверие свързано с двете малки статуи на лъвове пред входа й. Единият е от ляво на вратата на катедралата и е обезглавен, а другият е отдясно и си има глава. Смята се, че която жена пипне обезглавения лъв ще се омъжи до една година, а който ерген пипне лъва от дясната страна на вратата няма да се задоми (сиреч не си дава главата). За финал ви препоръчвам да се качите на върха на катедралата, откъдето можете да видите града като на длан заедно с всички цветни и подредени сгради...

"Cathedral of St. John the Baptist"
Снимка: Боряна Константинова

Любовта е мост между две сърца

В Полша почти всяко градче си има своя "Bridge of Love" и ако сте попадали на снимки с мостчета, които са окичени с катинари, може някои от тях да са от тук. Тази тенденция нашумя много в Европа и дори у нас има мостове с катинари. Не знам каква е причината влюбените да заключват любовта си точно на мост, но предполагам, че е заради функцията на моста да свързва две разделени от вода земи. Ако сте дошли с партньор, то си вземете здрав катинар, защото мостът във Вроцлав е претрупан и заради тежестта му се налага да го почистват от време на време със специални резачки (дано любовта да не му дотежи колкото на френския мост). А ако идвате сами, не се тревожете - тук невлюбвуването е истинско предизвикателство за всеки (не)обвързан човек и е малко вероятно да останете без катинар.

"The Bridge of Love", Вроцлав
Снимка: Боряна Константинова

Полската водка те кара да обичаш повече и повече

В града има над 630 000 жители и повечето от тях са младежи, защото тук се намира едно от най-старите учебни заведения в Централна Европа - Uniwersytet Wrocławski, и множество студенти идват, за да изживеят най-сладките си години във Вроцлав. Тежките изпити минават по-леко, ако се преглъщат с полска водка и хубава бира, затова си представете един огромен вариант на Студентски град, но без чалготеките и други типично балкански подробности.

Снимка: Боряна Константинова

Никак не се учудвайте, ако рано сутрин в автобуса ви замирише на бира (с нея се изтрезнява) или някой пешеходец пресича на зиг-заг. Хубавото е, че явно в полския алкохол има нещо специално, защото въпреки всичката гъчканица в баровете и лактите, които вероятно ребрата ви ще усетят, никой не е агресивен, а всички са двеста пъти по-любвеобилни и отзивчиви. Това значи, че дори и да не тръгнете влюбени към някой от баровете, тази романтична обстановка с хладни вечери, множество легенди и пивка водка ще промени статуса ви с лекота.

Снимка: Стоимен Константинов

Романтичната ви вечеря ще е разнообразна, на народни цени и вкусна

Полските пироги, супа с наденички в хлебче, зеленчукова супа с цвекло (борш) или бигос (свинско с кисело зеле) в комбинация с хубава тъмна бира "Живец" се крият в местните заведения с традиционна кухня. В центъра по-често срещана е интернационалната кухня и можете да хапнете нещо грузинско или пък италианско, но не липсват и локалните заведения, за които просто трябва да сте по-наблюдателни. Най-хубавото е, че храната е на български цени. За десертите ще кажем, че техните понички са далеч по-вкусни от тези на Dunkin Donuts и не са за изпускане! 

Бигос
Снимка: Боряна Константинова

 

Романтична разходка с гондола по река Одра

"Wrocław and Odra always together"Вроцлав има устно споразумение с Венеция да използва същата дума за лодките си, но вроцлавските гондоли се появяват през 2004 г. По време на курса с лодката ще научите много за историята на река Одра, която винаги е имала важна търговска функция за региона. И за моя изненада във Вроцлав има кабинков лифт, но той не те качва в планина, защото Долна Силезия е равнинен регион и такава в града няма, а е нещо като въздушна гондола над река Одра. Ако сте през пролетта или лятото във Вроцлав, времето ще ви позволи да го превърнете в своята Венеция.

Изглед от кулата на "Cathedral of St. John the Baptist"
Снимка: Боряна Константинова

На лов за джуджета

Символът на града са джуджетата, а с тях няма как да се чувствате самотни, защото са навсякъде. Те са повече от 400 и сякаш живеят в един малък Вроцлав - имат си лекари, миньори, сладкари, пожарникари и просто местни пияници. Джуджетата не са така стари като катедралите, а напротив - всичко започва едва през 80-те, когато те стават символ на движението "Оранжева алтернатива". Водени от местен студент по изкуства, хората рисуват джуджета по стените през нощта, а целта им е да осмеят опитите за цензура на публичните пространства от страна на властта. Джуджето е техният символ, защото от него не очакваш нищо лошо, но пък то подло се появява отново, след като властите пребоядисат стените… А и джуджетата са помощниците на Дядо Коледа, който по това време е заменен с алтернативния му Дядо Мраз.

Снимка: Стоимен Константинов

След падането на комунизма джуджетата остават символ на града и първото бронзово джудже е поставено на ул. "Швидничка" през 2005 г.  Те бързо стават популярни и всеки нов магазин си прави свое джудже и бройката им не спира да се увеличава. Можете да си вземете карта от туристическите центрове в града, която показва къде се намират 30 от джуджетата в центъра или да си изтеглите приложение за телефона.

Снимка: Стоимен Константинов

Винаги има още за обичане

Централната търговска улица ("Ринек") е цветна и при хубаво време изпълнена с музиканти и огромни сапунени балони. Общината прилича на замък от приказките, както и централната гара. И ако още не сте усетили пеперудите в стомаха, значи трябва да отскочите до Японската градина с прекрасни цветя, да посетите "Hydropolis", където технологията и водата се срещат или да се разходите в зоопарка, който има с какво да ви запознае. За любителите на височини ще кажа, че във Вроцлав си имат небостъргач - "Sky Tower", който се намира в новата част на града и срещу билет от 12 злоти, можете да се качите на последния етаж и да погледнете над нещата от една от трите най-високи сгради в Полша (препоръчваме ви да го направите вечер). 

Rynek
Снимка: Боряна Константинова

Как да пътувате до (и във) Вроцлав 

Полетът с прекачване във Варшава до Вроцлав е около два часа и половина и ще ви струва около 500 лв (двупосочен билет, само с ръчен багаж). Нискотарифните авиокомпании за жалост нямат полети до тук. В случай, че нямате против да пътувате по-дълго и да получите бонус дестинация Берлин ви препоръчвам друг маршрут - нискотарифен полет до Берлин, а от там "FlixBus" до Вроцлав, с който ще пътувате около пет часа, но всичко общо ще ви струва по-малко от 150 лв.

Пътуването в града е изключително лесно, защото градският транспорт е добре уреден и ще ви е много удобно, ако си изтеглите приложението "Jak do Jade" или използвате "Мoovit". Билетите за градския транспорт са за време 30 мин., един ден, седмица и почти на всяка спирка можете да си ги закупите от автомат или директно в превозното средство, но второто е сполучливо само с кредитна карта.

Ако сте отделили повечко време за ваканцията си, можете да планувате съвсем спокойно още 2-3 пътешествия в Полша, защото имате два удобни, бързи и евтини варианта за пътуване - влаковете и "FlixBus".

Снимка: Боряна Константинова

8 бонус препоръки преди тръгване:

1. Задължително е да опитате полската водка (все пак Полша е нейната родина) и бирата, която почти съперничи на чешката. Във всяко заведение ще видите хора, които пият бира със сламка и това не е трик за бързо напиване, а причината е във вида бира - със сироп е и трябва да се разбърка.

2. Не сравнявайте полската водка с руската. Всеки поляк ще ви каже, че руската водка е чист спирт. 

3. Въздухът във Вроцлав е мръсен и често задминава софийския. Нямат метро, отопляват се на въглища и са в равнинен, студен район. Зимата никак не е приятно. 

4. Вземете си дебели дрехи, защото за поляците 12 градуса значи топло време! 

5. Ако ви трябва евтин супермаркет се оглеждайте за веригата "Бедронка", чиято емблема е калинка на жълт фон. Навсякъде из страната можете да срещнете и магазините "Жабка", които също не държат високи цени. 

6. Поляците не работят в неделя и това е закон. Правителството е определило, че магазините в търговските центрове могат да работят само последната неделя от месеца, а през останалите недели не. Целта на закона е хората да прекарват повече време със семействата си и да не са в мола през уикенда, а в парка. В неделя ще има къде да хапнете, но не и откъде да си напазарувате. 

7. Шофьорите на градския транспорт карат като състезатели от формула едно и трябва да сте сигурни, че има за какво или кого да се хванете. 

8. Светофарите за пешеходците са най-обърканите, които съм виждала - винаги се налага да чакаш на островчето в средата на платното и зеленото светва за по-малко от минута, а червеното държи цяла вечност...