Пшепрашам (Przepraszam), или извинете е първата полска дума, която научих, разминавайки се с няколко високи поляка на летището. Ако сте се запътили към Полша, ви препоръчвам да прегледате основните думи и изрази, защото е много вероятно английският да не ви свърши работа. Това, с което ще ви утеша е, че има много сходни думи с майчиния ни език. Успеете ли да изолирате цялото шъкане, джъкане и чъкане на полския език, ще се досетите за значението на много от думите им като пшиячеле (приятел), шмйетанка (сметана) и дйен добри, което си е направо на български. Най-известните туристически дестинации в Полша са столицата Варшава и Краков, но вместо това ще се потопим в историята на четвъртия по големина град в страната - Вроцлав, който е известен като градът на бронзовите джуджетата и знае много за войните, социализма, изкуството, вкусната храна и любовта.

Историята се усеща във всяко едно кътче на града и е хармонично вплетена с готическата му архитектура. След Втората световна война, когато градът е даден на Полша, германците са разрушили огромна част от него, защото не са искали да връщат земята с всичко, което са построили на нея. Поляците реставрират Вроцлав и успяват да спасят архитектурата. Именно заради периода, в който градът е бил под властта на немците, голяма част от историята и красивите сгради по произход не са полски. Всеки, който се интересува от история, би се зарадвал на Долна Силезия, защото на едно място е събрано влияние от Прусия, Братислава, Чехия, Германия и Полша.

Пред общината, Rynek
Снимка: Боряна Константинова

Дори и да не сте историци има опасност да се влюбите в някоя от високите кули на катедралите или пък в малкото бронзово джудже, което грижовно се е заело със занаята си. Във Вроцлав на практика трудното е да не се влюбваш!

Внимавайте какво пипате в този град!

Особено ако сте в старата част, по конкретно на "Ostrów Tumski", който наричат и Островът на катедралите. Там се намира катедралата на "St. John the Baptist", която освен с интересна архитектура, може да се похвали и с едно поверие свързано с двете малки статуи на лъвове пред входа й. Единият е от ляво на вратата на катедралата и е обезглавен, а другият е отдясно и си има глава. Смята се, че която жена пипне обезглавения лъв ще се омъжи до една година, а който ерген пипне лъва от дясната страна на вратата няма да се задоми (сиреч не си дава главата). За финал ви препоръчвам да се качите на върха на катедралата, откъдето можете да видите града като на длан заедно с всички цветни и подредени сгради...

"Cathedral of St. John the Baptist"
Снимка: Боряна Константинова

Любовта е мост между две сърца

В Полша почти всяко градче си има своя "Bridge of Love" и ако сте попадали на снимки с мостчета, които са окичени с катинари, може някои от тях да са от тук. Тази тенденция нашумя много в Европа и дори у нас има мостове с катинари. Не знам каква е причината влюбените да заключват любовта си точно на мост, но предполагам, че е заради функцията на моста да свързва две разделени от вода земи. Ако сте дошли с партньор, то си вземете здрав катинар, защото мостът във Вроцлав е претрупан и заради тежестта му се налага да го почистват от време на време със специални резачки (дано любовта да не му дотежи колкото на френския мост). А ако идвате сами, не се тревожете - тук невлюбвуването е истинско предизвикателство за всеки (не)обвързан човек и е малко вероятно да останете без катинар.

"The Bridge of Love", Вроцлав
Снимка: Боряна Константинова

Полската водка те кара да обичаш повече и повече

В града има над 630 000 жители и повечето от тях са младежи, защото тук се намира едно от най-старите учебни заведения в Централна Европа - Uniwersytet Wrocławski, и множество студенти идват, за да изживеят най-сладките си години във Вроцлав. Тежките изпити минават по-леко, ако се преглъщат с полска водка и хубава бира, затова си представете един огромен вариант на Студентски град, но без чалготеките и други типично балкански подробности.

Снимка: Боряна Константинова

Никак не се учудвайте, ако рано сутрин в автобуса ви замирише на бира (с нея се изтрезнява) или някой пешеходец пресича на зиг-заг. Хубавото е, че явно в полския алкохол има нещо специално, защото въпреки всичката гъчканица в баровете и лактите, които вероятно ребрата ви ще усетят, никой не е агресивен, а всички са двеста пъти по-любвеобилни и отзивчиви. Това значи, че дори и да не тръгнете влюбени към някой от баровете, тази романтична обстановка с хладни вечери, множество легенди и пивка водка ще промени статуса ви с лекота.

Снимка: Стоимен Константинов

Романтичната ви вечеря ще е разнообразна, на народни цени и вкусна

Полските пироги, супа с наденички в хлебче, зеленчукова супа с цвекло (борш) или бигос (свинско с кисело зеле) в комбинация с хубава тъмна бира "Живец" се крият в местните заведения с традиционна кухня. В центъра по-често срещана е интернационалната кухня и можете да хапнете нещо грузинско или пък италианско, но не липсват и локалните заведения, за които просто трябва да сте по-наблюдателни. Най-хубавото е, че храната е на български цени. За десертите ще кажем, че техните понички са далеч по-вкусни от тези на Dunkin Donuts и не са за изпускане! 

Бигос
Снимка: Боряна Константинова