Повече от 20 години Сдружение ИМКА – Габрово сбъдва мечтите на родители и деца чрез традиционния си приключенски лагер в местността Узана. Поредното издание на лагера очаква новите участници от 14 до 20 август 2022 г. В него могат да се включат момичета и момчета на възраст от 5 до 14 години.

Лагерът е с капацитет до 70 деца, разделени в групи по възраст, като всяка група е сформирана от 12 до 16 участници. Провежда се в местен хотел, където децата са настанени и се хранят. Обучени аниматори се грижат за младите приключенци. Осигурено е присъствието на медицинско лице, а екипът на ИМКА – Габрово е разработил специална програма от дейности, която всяка година се обновява и съобразява с интересите на лагерниците.

Снимка: ИМКА – Габрово

Какво е ИМКА?
Организацията е учредена в Англия през 1848 година от Джордж Уилямс и група младежи, негови приятели, които решават взаимно да се подкрепят и да обединят усилията си в преодоляване на свои проблеми и предизвикателства, свързани с живота им в големия град (Лондон). Днес ИМКА организации съществуват в целия свят и обединяват повече от 40 милиона души доброволци, които подкрепят различни обществени каузи и активно участват в реализирането на широка палитра от дейности и програми на местно, национално и регионално ниво.

А сдружение ИМКА – Габрово е учредено на 21 септември 1991 година в актовата зала на Националната априловска гимназия от група съмишленици.

В програмата на лагера са включени творчески, спортни, приключенски и образователни активности, както и тематични вечери. В творческия модул децата се занимават с изкуства и занаяти – рисуване, апликация, изработване на детски бижута и аксесоари, рамки за снимки, къщички за птици. Щафетни игри, походи и разходки из местността Узана очакват всеки приключенец. Включени са посещения до географския център на България, преходи до връх Исполин и до хижи в района на лагера.

Цялата програма „Детски и младежки лагери“ на ИМКА е насочена да повишава самостоятелността на децата, да им помогне да изградят устойчив дневен режим на хранене, лична хигиена, грижа за собствените им вещи. Чрез заниманията те преодоляват дългосрочното отделяне от семейството и домашната среда. Участниците развиват и подобряват социалните си и познавателни умения – общуване с другите, знания за планината, умения за себепредставяне, водене на здравословен начин на живот чрез спорт и здравословно хранене.