Лятото е най-хубаво, когато сте на плажа. Там кипим от горещи емоции. Но понякога не ви ли се иска да излезете от клишето „море“? Нашият Летен гид е помислил и за тези, които искат разхлада и спокойствие, но не и морски плаж. А какво ви остава в такъв случай? Езера!

  • Трябва да посетите тези места, дори да не сте фен на "Игра на тронове"!
  • Съвети за избор на правилната пътна чанта, ако летите със самолет
  • 10 съвета за вашата обиколка с кола из Европа
  • Местата в България, които всеки любител на виното да посети през септември
  • Най-вкусните специалитети от десет любими дестинации
  • 7 продукта за възстановяване на кожата и косата след морската ти почивка
  • 10-те най-добри места, които да посетите в Европа през 2019 г.
  • 6 сексапилни тоалета, с които ще си звездата на всяко лятно парти
  • Пет живописни екопътеки, перфектни за уикенд бягство
  • Къде по пътищата за/от морето има ремонти

Знаем, че в България има над 400 езера, които са много красиви. Всяко едно от тях те зарежда със силни емоции, които ти помагат да прекараш следващите дни в града. Те са перфектни за уикенд бягство, което да ви поддържа свежи дни напред. Най-хубавата страна на езерата е, че не са скучни. Всяко едно е различно, заради местността около него. Няма да се потите от скука, а от пътеките, които минавате, за да стигнете до крайната си дестинация. Понякога няма нищо по-разтоварващо за душата от малко натоварване за физиката.

Седемте рилски езера
Снимка: iStock

1. Започваме с класиката – Седемте рилски езера. Както се досещате, те се намират в Рила. Разположени са стъпаловидно между 2100 и 2500 метра надморска височина. Имената им (от най-високото към най-ниското) са: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Водите им се оттичат едно в друго и дават началото на река Джерман. Не пропускайте да посетите това място, но имайте предвид, че един ден едва ли ще ви стигне да обиколите всички. Ако останете да нощувате в някоя от хижите по маршрута, няма да сбъркате. Тази дестинация е перфектна за лятно уикенд бягство от жегите в града.

Едно от Мусаленските езера
Снимка: iStock

2. Продължаваме с Мусаленските езера, които са разположени в Рила планина, в подножието на най-високия връх на Балканския полуостров - Мусала (2925 м). Те са част и от Националния парк „Рила”. Езерата са седем: Ледено, Второ езеро, Алеково, Трето, Четвърто, Каракашево, Шесто и Седмо. На най-високото място е Леденото езеро, което има ледников произход. През цялата година езерото е сковано в лед, като водите му се размразяват само от юли до ноември. Имайте предвид, че преходът е тежък, а Леденото езеро се намира на 2700 м височина.

Езеро "Паницата", част от Урдинските езера
Снимка: iStock

3. Урдинските езера са езерна група в Рила планина. Тe са разположени в най-труднодостъпните части на Северозападна Рила. Към тях приспадат Сухото, Рибното, Ботаническото, Паницата. До тях най-лесно се стига по поречието на р. Урдина. Началото на прехода е Яворовата пътека, която се намира между Централната планинска школа „Мальовица“ и хижа „Вада“. След като минете поляната, трябва да прекосите мостчето на Урдина река и да тръгнете по бреговете й в обратната на течението посока.

Синанишкото езеро
Снимка: iStock

4. Синанишкото езеро се намира на западния склон на Северен Пирин и е разположено в дълбок циркус близо до връх Синаница. Езерото е на 2181 м надморска височина и е сред 10-те най-дълбоки езера в Пирин.

Тревистото езеро, което е част от Смолянските езера
Снимка: iStock

5. Смолянските езера са пръснати по цялата долината на река Черна. Днес езерата са 8, но в миналото броят им е бил над 20. Те са Бистрото езеро, Мътното, Тревистото, Платеното, Милушевското, Османовия гьол, Силажа и Лагера. Местността, в която се намират езерата, е богата на поляни. Природата е изключително красива и разноцветна. Красивата природа превръща пътя до трите най-големи езера (Тревистото, Мътното и Бистрото) в приказна разходка. Местността е уникално място за къмпинг. А на широка поляна, близо до паркинга се организират множество музикални събития, които си заслужава да посетите.