Чудите се накъде да поемете за ваканцията? Травъл експертите от "Lonely Planet" бързо ще ви ориентират за най-добрите места в Европа, които да посетите тази година - 10 вълнуващи дестинации, от които ще ви бъде трудно да изберете коя да посетите първо.

 

Снимка: iStock

Високите Татри в Словакия - планинска верига, която включва най-високата част от Татрите и е с най-голяма надморска височина в целия район на Карпатите. По-голямата им част се намира в Словакия, а по-малката част е в Полша. Основното ядро на масива и всички най-високи върхове на планината се намират в Словакия, като най-високият връх на планинската верига – Герлаховски щит 2655 м – е и най-високата точка на страната. 

 

Снимка: iStock

Мадрид в Испания - столицата на страната е разположена на бреговете на река Мансанарес в централната част, като градът е административен център на автономната област Мадридска общност. Като столица на кралството, седалище на правителството и резиденция на краля, Мадрид е също политическият, стопански и културен център на Испания. По население (3 141 991 души, 2015 г.) в границите на града, Мадрид се нарежда на трето място в Европейския съюз след Лондон и Берлин, както и по големина на градската агломерация, където отстъпва на Париж и Лондон.

Снимка: iStock

 

Арктическият крайбрежен път в Исландия - страната е известна със своя Златен кръг, но този нов травъл маршрут има с какво да впечатли пътешествениците. Отворен на 8 юни тази година, предлага уникално приключение от 900 км през 21 рибарски селища по крайбрежието, както и още от изумителната природа на страната в Северна Европа.

Снимка: iStock

 

Херцеговина в Босна и Херцеговина - историко-географска област в западната част на Балканския полуостров, която включва южната част на Босна и Херцеговина и северозападната част на Черна гора, наричана Стара Херцеговина). Води името си от средновековното Херцогство на Свети Сава.

Снимка: iStock

 

Бари в Италия - пристанищен град и административен център на региона Пулия - най-големият производител на селскостопански стоки в Италия, основно зехтин и вино. Пристанището на Бари е сред най-важните за Италия, свързващо я с портовете на Адриатическо и Йонийско море и други. Това е вторият по значение икономически център в Южна Италия след Неапол, въпреки че няма големи промишлени предприятия. В основата на икономиката на града са търговията, транспортът и туризмът. В града има и голямо международно летище, носещо името на папа Йоан Павел II – "Карол Войтила". В базиликата "Св. Николай" се намират мощите на св. Николай Чудотворец.

Снимка: iStock

 

Шетландските острови в Шотландия - архипелаг, разположен между Оркнейските острови и Фарьорските острови, северно от Великобритания. Главният остров на групата се нарича Мейнланд (899 кв км), други по-големи са Йел и Ънст. Архипелагът е съставен от още над 100 по-малки острова, като едва 15 от тях са обитаеми. На островите се намира най-северната точка на Обединеното кралство. Шетландските острови са една от 32-те области в Шотландия. Шетландските острови имат обща площ от 1466 кв км, брегова линия от над 1500 км и население от около 22 000 души, а административният им център е Лъруик.

Снимка: iStock

 

Лион във Франция - третият по население град в страната и втората по население агломерация (2 291 763 души, 2015 г.) след столицата Париж. Намира се в югоизточна Франция и е център на региона Оверн-Рона-Алпи и на департамента Рон. Разположен е в северния край на Ронската низина, при вливането на реките Сона и Рона. Често наричан гастрономическата столица на Франция и света, Лион е известен с кухнята си. Старият град на Лион е регистриран в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Лион заема второ място във Франция и на 38 в света в класацията на Mercer за най-добро място за живот през 2016 г. 

Снимка: iStock

Лихтенщайн - малко княжество в Централна Европа, която граничи с Швейцария на запад и с Австрия на изток. Лихтенщайн е четвъртата най-малка страна в Европа след Ватикана, Монако и Сан Марино. Името на страната идва от управляващата династия на Лихтенщайните. Природата на страната дължи красотата си изключително и само на два компонента, свързани неразделно – Алпите и долината на Рейн. Най-висока точка на страната е връх Граушпиц (2599 м). Над Вадуц се намира връх Три сестри, познат със своята красота. Визитна картичка на Лихтенщайн са малките селца и ферми, сгушени в ръкавите на Рейн и стоящи под достолепни планински върхове.

Снимка: iStock

 

Вьове в Швейцария - малък град в югозападната част на страната, намиращ се кантона Во. Разположен е на североизточния бряг на Женевското езеро, на 17 км югоизточно от Лозана. Градът е известен от древността, като латинското му име е Вивискус. Днес е курортен град с развит туризъм. Има жп гара на линията, която обикаля около Женевското езеро.

Снимка: iStock

 

Истрия в Хърватия - полуостров в Адриатическо море, който се намира в северозападната част на страната, като заема и части от Югозападна Словения. Влизаща в състава на по-големия Балкански полуостров, Истрия е известна туристическа дестинация. Най-големите градове, разположени на полуострова, са Пула в Хърватия и Копер в Словения. Притежава приказни заливи и градчета във венециански стил, като в по-голямата си част представлява карстово плато.