Пътуванията имат само една досадна страна - опаковането на багажа. Когато пътуваме с кола, винаги можем да добавим някоя чанта или друг чифт обувки, защото никой няма да ни таксува за тях. При пътуването със самолет обаче не е точно така. Пътната ни чанта трябва да попада в точните размери за ръчен багаж, за да не се наложи да платим допълнителни такси, които понякога са по-скъпи от билетите ни. Ето защо нашият Летен гид ви е подготвил няколко съвета за правилен избор на пътна чанта, която гарантира безпроблемно пътуване само с ръчен багаж.

  • Пет места с красиви български езера, които не отстъпват на морето
  • Трябва да посетите тези места, дори да не сте фен на "Игра на тронове"!
  • 10 съвета за вашата обиколка с кола из Европа
  • Местата в България, които всеки любител на виното да посети през септември
  • Най-вкусните специалитети от десет любими дестинации
  • 7 продукта за възстановяване на кожата и косата след морската ти почивка
  • 10-те най-добри места, които да посетите в Европа през 2019 г.
  • 6 сексапилни тоалета, с които ще си звездата на всяко лятно парти
  • Пет живописни екопътеки, перфектни за уикенд бягство
  • Къде по пътищата за/от морето има ремонти

Какви варианти всъщност имате за ръчен багаж?

Имате няколко основни варианта – малък куфар, сак или раница. Куфарите са удобен избор, защото колелцата ни помагат удобно пренасяне на багажа. Има два основни типа – твърди и меки. Плюсът на меките материи е, че се разтягат и побират много повече багаж. Внимавайте обаче да се възползвате твърде много от разтегливата материя, защото багажът ви може изведнъж да се окаже с няколко сантиметра по-обемен от позволеното. Такъв проблем с твърдите куфари няма.

Саковете също са удобен избор, защото към някои модели можете да купите колелца или дълги презрамки за по-лесно пренасяне. Тези пътни чанти могат да поберат много багаж, заради разтегливата си материя, но трябва много изкъсо да следите багажът ви да не излезе извън зададените размери. Един от най-големите плюсове на саковете е леката материя, която гарантира, че няма да има излишна тежест, както при куфарите.

Можете да намерите раници в много различни размери. Освен за къмпинг или поход, те са перфектни и за полет. Със сигурност сте виждали туристи с големи раници на гърба си да кръстосват градските улици. Те избират този тип пътна чанта, защото е много удобна за пренасяне, но заедно с това може да побере всичко, което ви е нужно дори и за 10-дневна почивка.

Какъв размер трябва да е чантата ви?

Всяка авиокомпания прилага собствена политика за размерите на безплатния ръчен багаж. Най-добре е преди да закупите билета си да погледнете какви са изискванията на фирмата, която сте избрали. Ако от по-рано резервирате билета си, то и цената за чекиран багаж също ще е по-ниска. В случай, че все пак предпочетете само ръчен багаж, специално за вас потърсихме какви размери са задали авиокомпаниите с най-много полети от Летище София:

Rayanair: 40x25x20 см

Wizz Air: 40x30x20 см

Lufthansa: х (дължина) + y (височина) + z (дълбочина) = 158 см

Bulgaria Air: 55x40x23 см

Какво друго трябва да имате предвид, когато избирате пътна чанта?

Подберете пътна чанта, която има повече вътрешни отделения. Много модели на куфари например имат и водоустойчиво отделение, което предпазва дрехите ви в случай, че бутилките ви с козметика се разтекат.

Не забравяйте да тествате. Докато сте в магазина, се разходете малко, за да сте сигурни че дръжката е достатъчно дълга за вас, че ви харесва усещането на тъканта. Ако сте избрали раница, винаги проверявайте дали задните каишки са удобни. Преценете дали куфарът е здрав и издръжлив. Ако пазарувате чанта онлайн, поръчайте пътната чанта поне месец преди пътуването си, за да можете да я изпратите обратно, ако не сте доволни.

Не се заблуждавайте по цената. Една пътна чанта може да е много скъпа, но това грам не гарантира удобство. Винаги избирайте удобното пред красивото, когато пазарувате пътна чанта.