В топлото и слънчево време, работните дни стават по-дълги и някак по-тежки. Това ни кара да забягваме всеки уикенд към някое по-спокойно място. Някои хора предпочитат морето, но кратките уикенди трудно утоляват желанието ни за почивка на плажа. Затова се обръщаме към планинския туризъм.

  • Пет места с красиви български езера, които не отстъпват на морето
  • Трябва да посетите тези места, дори да не сте фен на "Игра на тронове"!
  • Съвети за избор на правилната пътна чанта, ако летите със самолет
  • 10 съвета за вашата обиколка с кола из Европа
  • Местата в България, които всеки любител на виното да посети през септември
  • Най-вкусните специалитети от десет любими дестинации
  • 7 продукта за възстановяване на кожата и косата след морската ти почивка
  • 10-те най-добри места, които да посетите в Европа през 2019 г.
  • 6 сексапилни тоалета, с които ще си звездата на всяко лятно парти
  • Къде по пътищата за/от морето има ремонти

5 екопътеки, които ще помогнат на съзнанието ви да се отпусне, а на тялото ви - да се зареди с енергия

1. Започваме с един маршрут, който е на едва 1 ч. и 20 мин. от София. „Вазовата екопътека“ започва от гара Бов и се изкачва до село Заселе. Единствено по тази пътека можете да стигнете до водопад Скакля. Тази екопътека не носи името на известния български писател случайно. По маршрута често се разхождал Иван Вазов и тук той пише „Из мала Стара планина" и "Дядо Йоцо гледа".

Вазовата екопътека, която започва от гара Бов
Снимка: peika.bg

2. Отново в близост до София, можете да се насочите към екопътека „Лозенската планина“, която води до връх Половрак. До началото на пътеката, което е в с. Долни Лозен, можете да стигнете и с градски транспорт. Този маршрут минава през женския манастир „Св. Спас“, от който се разкрива панорамна гледка на София. Освен приятна почивка сред природата по този път ще можете да видите и два мемориала. Единият е на незнайния четник на Бенковски, а другият - на капитан Димитър Списаревски. Ако търсите и място за отдих по тази пътека, ще откриете много – беседки, огнища, пейки и т.н.

Екопътека "Лозенска планина", която започва от с. Долни Лозен, близо до София
Снимка: bestplacesinbulgaria.com

3. Прескачаме към Родопите, по-точно в близост до град Девин. Там можетете да откриете екопътека „Струлица – Калето – Лъката“. Маршрутът започва от местността Струмица, която е известна с минералните си басейни. След това продължава по поречието на река Девинска. Местността около реката попада в защитена зона и не се позволява паленето на огън. Тук освен разходки, можете да се отдадете и на риболов. За популярното хоби е пригодена зона за улов на балканска пъстърва, където се заплаща 40 лв. на ден. Но ако не сте фен на риболова, можете да се отдадете на дълга разходка, която ще ви отведе до местността Лъката, която е била средновековно селище, както и до родопската крепост Кавурско Кале. Има една отбивка малко след началото на пътеката, по която си заслужава да се отклоните, защото води до водопад Самодивското пръскало, който е внушителен.

"Дяволска пътека", която се започва от с. Борино
Снимка: dyavolskapateka.org

4. Ако обичате водопади, „Каньонът на водопадите“ е перфектното място за вас. Тази пътека е в близост до град Смолян. Преходът е около 4 часа, но има множество места за отдих. Още преди началото на екопътеката ще се натъкнете на римски каменен мост. Малко след това започва маршрутът, пригоден за туристи. Той ще ви води по криволичещи пътеки и ще прескачате двете страни на Еленската река през малките дървени мостчета. Най-запомнящи са 40-те водопада, които ще срещнете по пътя си. Повечето са малки, но има около 5 големи. По време на прехода ще се натъкнете и на Вековния бук, чийто диаметър е 4,2 метра.

Екопътека "Каньона на водопадите", която се намира в близост до Смолян

5. Последното ни предложение е за по-напреднали. Но с повече желание, всеки може да се наслади на гледките, които поредната родопска екопътека разкрива. „Дяволската пътека“ започва от с. Борино и стига до Ягодинската пещера. Има два кръга, по които може да се насладите на красивата планинска природа. Първият е малък – 3,8 км, а другият е 10,2 км. И двата ще ви разкрият множество спиращи дъха гледки. Естествено, стига да ви е останал такъв. Пътеката разкрива Дяволския мост, който е скален феномен. Множество живописнни пейзажи ще се открият пред очите ви. А ако сте фен и на малко по-екстемните преживявания, „Дяволската пътека“ ще ви зареди с енергия за седмици напред.

Екопътека "Струлица - Калето - Лъката", която е в близост до гр. Девин
Снимка: http://zapadnirodopi.com