"Краят на една епоха" - така мнозина нарекоха кончината на принц Филип. Той е в челните позиции за любима личност от двора на англичаните. Но заради пандемичните мерки на погребението му присъстваха само 30 от най-близките.

Кралица Елизабет Втора и принц Филип са монархическата двойка с най-продължителен брак в британската история. Двамата са женени цели 73 години.

Малко хора знаят, че малкият Филип се ражда на кухненската маса на остров Корфу. Заради преврата в Гърция пък семейството му бяга в Италия. По време на пътуването, пренасят Филип в легло, направено от кашон за портокали. 

Снимка: Getty Images

Филип и Елизабет се запознават още като деца, но съдбовна е втората им среща - когато той е вече кадет. Двамата се женят на пищна церемония. Имат 4 деца, 8 внуци и 10 правнуци, като последният се роди преди по-малко от 3 седмици.

 

Филип винаги е казвал, че "неговата първа, втора и трета по ред задача е да не разочарова кралицата". И точно така живее - загърбвайки по-малки неща от живота си, в името на по-големите ценности. По този повод, в специалното студио на bTV "Принцът на кралицата" професор Стоянови коментира, че "това са неща, които се учат със столетия, не само с посещение на средно специално училище на Балканите". 

Снимка: Getty Images

Често медиите свързват името на Филип с различни жени и разказват пикантни случки за изневерите му. 

"Те се обичаха. Тя беше страстно влюбена в него. И той беше влюбен в нея. Обичаше да флиртува, но това не значеше нищо. Не беше Дон Жуан, обичаше да флиртува с красивите момчета. Това беше нещо, което хората от неговото и отмоето време обичаха да правят - отпускахме се, флиртувайки, пиехме по нещо, но не правехме нищо, беше чиста и невинна забава." - разказва по този повод кралският биограф лейди Кембъл.

Принц Филип толкова държи на институцията "брак", че дълго време оказава подкрепа на Даяна, когато разбира, че тя иска да се раздели с Чарлз. Херцогът на Единбърг й е писал писма, с които й е вдъхвал кураж, за да продължи брака си. Отказва се от тази подкрепа, когато разбира, че Даяна е заговорничила и е оспорвала качествата на съпруга си Чарлз като наследник на трона. Точно това прекратява отношенията им завинаги.

Снимка: Getty Images

Херцогът на Единбург е известен и с чувството си за хумор. "Когато е в добро настроение, той е душата и сърцето на всяко тържество. И всички знаят, ако ходят в коридор и отнякъде се чува смях и глъчка, то несъмнено там е принц Филип", разказва кралски биограф Пени Джунор.  

През 2013, след среща с пакистанската активистка Малала Юсуфа по повод кампанията й за достъп на момичета до образование, принц Филип казва следното: "Истинската причина децата да ходят на училище е, че родителите им не ги искат вкъщи" . 

Снимка: Getty Images

"Чудесен ден за погребение" - една реплика родена от слънчевото време в Лондон по време на погребението на принц Филип и прочутото английско чувство за хумор. След себе си херцогът оставя добри спомени, спечелено уважение, снимки, незабравими забавни изказвания и... една жена, останала сама след 73 години брак. 

Снимка: Getty Images

Всичко за "Принцът на кралицата" може да видите тук