Трудностите в брака си кралица Елизабет Втора преодолява типично по кралски - с любов и по етикет. Принц Филип не еднократно е бил обвиняван в изневери, като името му е обвързвано с актриси и различни жени от аристокрацията. Кралицата учудва всички с реакцията си - на събития не само настанява  Филип до най-красивата присъстваща жена, за да му прави компания, но му дава и титлата "принц".  

Бракът между Елизабет и Филип продължава над 70 години. Първата им среща е през 1934 г. по време на сватба в монархическите среди, а любовта помежду пламва през 1938 г., когато Елизабет е само на 12, а Филип на 17.

Сватбата на Елизабет Втора и принц Филип през 1947 г.
Снимка: Getty Images

Сватбата им е в следвоенните години и се превръща в истински празник за цялата нация. Въпреки облагите, от които могат да се възползват като монарси, в брака им има не един и два трудни момента. Единият от тях се случва през 1957 г.

В средата на 50-те години кралският брак преживява труден период, за който се пише в много медии.  Американският вестник "Балтимор Сън" публикува статия, в която се твърди, че съпругът на кралицата е "романтично обвързан с неназована жена, с която редовно се среща в апартамен в Уест Енд".

Бъкингамският дворец отговаря на обвиненията по характерен начин, следвайки протокола - т.е. избягва излишни оплаквания и обяснения и категорично отрича тези твърдения. Официалното изявление гласи: "Предположението, че между кралицата и херцога има някаква кавга, е напълно невярно."

Снимка: Getty Images

Уви, хората са любопитни. А когато става дума за кралски особи - любопитството е огромно. Обществеността не се задоволява с този делови отговор и Елизабет е принудена да направи публично изявление, за да разсее всички съмнения.

Точно по това време и като потвърджение, че бракът им е стабилен, на 22 февруари 1957 г. Елизабет дава на Филип титлата принц.

Негово кралско височество принц Филип, херцог на Единбург е провъзгласен за такъв с кралски указ.

Според "Сън" името на принц Филип се е свързвало с много и различни жени. Слуховете за флиртове започнали веднага след сватбата.

Кралицата и съпругът й на посещение в Австралия
Снимка: Getty Images

 

 • През 1948 г., докато Елизабет е бременна с Чарлз, вестниците публикуват история за предполагаемата афера на Филип с актрисата Пат Къркууд, с която той танцувал "до зори" в нощен клуб.
 • С него се свързва и друга актриса - Кейти Бойл, която нарича твърденията "нелепи, чиста измислица". 
 • В списъка с предполагаеми връзки влиза и писателката Дафни дю Морие, която е с 14 години по-възрастна от Филип.
 • Сюзи Барантес, привлекателната майка на Сара Фъргюсън, също попадна в орбитата на Филип, защото тя и съпругът ѝ Роналд понякога гостуват в Сандрингам. Според изданието кралицата винаги е настанявала  Филип до най-красивата присъстваща дама - обикновено Сюзи - защото това го правело щастлив и бил в добро настроение.

Всичко това вече е минало.

"С дълбока скръб Нейно Величество кралицата съобщава за смъртта на своя възлюбен съпруг, принц Филип, херцог на Единбург" - така бе обявена смъртта на принц Филип в официалното съобщение на Бъкингам. 

Една жена, независимо от положението си в обществото, остава без мъжа до себе си, с когото е била 70 години. 

Снимка: Getty Images

 • Официално - принц Филип е починал от старост
 • Ще загуби ли поредната телевизионна водеща работата си заради неуважение към Меган Маркъл
 • Надникнете в семейния живот на Кейт и Уилям с непоказвано досега видео
 • Романтичните снимки, с които Уилям и Кейт отбелязват днес 10 г. брачен живот
 • 10 години след бляскавата сватба на Уилям и Кейт – къде са сега шаферките от прочутата снимка с целувката
 • Как изглеждат любимите ежедневни ботуши на Кейт Мидълтън, които носи вече 17 години
 • Ще роди ли Меган Маркъл на 60-ия рожден ден на принцеса Даяна
 • Изумителната сватбена рокля на Даяна ще бъде показана за първи път от 25 години насам
 • Меган Маркъл носи сина си на ръце, въпреки напредналата бременност
 • Меган Маркъл и Арчи са разговаряли с кралица Елизабет II преди погребението на принц Филип, твърди източник