Британската кралица Елизабет Втора днес навършва 94 години. 21 април е реалната дата, на която тя се ражда, а вторият рожден ден на Елизабет се празнуват през юни, когато официално се отбелязва нейният празник със събитието Trooping The Colour. Това е голяма церемония, на която британските полкове маршируват в чест на кралицата.

Тази година обаче за първи път ще се случи нещо, което е прецедент в историята на 68-годишното управление на Елизабет Втора. На 21 април по традиция в Лондон и в други части на страната с топовни гърмежи се отбелязва рожденият й ден. Тази година обаче кралицата отмени събитието, защото смята, че това не е уместно в момента на фона на пандемията от коронавирус. Парадът Trooping The Colour също няма да се състои или поне не в традиционния си формат, защото това предполага събирането на много хора на едно място.

Топовните гърмежи, които отбелязаха 93-я рожден ден на кралица Елизабет Втора
Снимка: Getty Images

Според традицията кралицата прекарва истинския си рожден ден на 21 април, без да се показва на обществени места и с най-близките си хора. Тази година Елизабет Втора посреща личния си празник в двореца Уиндзор, на 45 километра от Лондон, където заедно с принц Филип са изолирани по време на пандемията. От „Дейли Мейл“ съобщиха, че са планувани видеоразговори с кралицата „за да могат нейните деца, внуции правнуци да й пожелаят честит рожден ден“.

На 9 септември 2015 г. Елизабет Втора става най-дълго управлявалият британски монарх и най-дълго управлявалата жена държавен глава в света. На 6 февруари 2017 г. тя става първият британски монарх, отбелязал сапфирен юбилей (65 години) на престола, а на 20 ноември става първият британски монарх с платинена годишнина от сватбата.

1941 г. - принцеса Ан и принцеса Елизабет си играят с домашния ли любимец хамелеон в двореца Уиндзор.
Снимка: Getty Images

Елизабет Александра Мери е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Тя се възкачва на трона през 1952 г.

1947 г - сватбата на Елизабет и Филип
Снимка: Getty Images

След двете световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Пътуванията ѝ печелят любовта на поданиците. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Кралството.

1956 г. - кралица Елизабет Втора на посещение в Нигерия
Снимка: Getty Images

Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии. Има силно развито чувство за дълг и прилежност и ръководи умело и ефективно кралските дела. Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“.

Елизабет Втора е единственият гражданин на Обединеното кралство, който не се нужда е от книжка, за да управлява автомобил
Снимка: Getty Images