Елизабет Втора и покойният принц Филип (1921-2021) се радваха на щастлив брачен живот цели 73 години. Когато през 1997 г. те празнуват своя „златен“ брачен юбилей (50 години), кралицата споделя за Филип „Той е моята опора през всички тези години.“

Тези дни любопитен детайл за живота на двамата сподели техният близък приятел и биограф Джайлс Брандрет. Той потвърждава, че Филип винаги е подкрепял кралицата, но се е оплаквал, че тя прекарва твърде много време в телефонни разговори.

„Не спира да говори“ – възкликнал херцогът на Единбург пред писателя.

Джайлс споделя пред британския вестник Mirror още, че Филип не е искал да живее толкова дълго. Преди 20 години той признал пред биографа „Не искам да ставам столетник. Не мога да си представя нещо по-лошо.“

С наближаването на стотния си юбилей обаче принцът е променил настройката си и признал, че навършването на един век би било важно събитие. „Все пак той винаги е странял от суетата“ – уточнява Джайлс Брандрет.

Биографът разказва и случка, потвърждаваща благотворното влияние на принца върху Елизабет Втора.

„По време на една от обиколките им в страната бях в колата до тях. Принцът разказа някаква история на кралицата и тя се смя 20 минути. Беше наслада да ги наблюдаваш“ – споделя 73-годишният писател.

Принц Филип се спомина на 9 април в замъка Уиндзор. Кралицата е била до него в последните му часове.

Погребението на херцога ще бъде на 17 април, събота. Меган Маркъл, съпруга на неговия внук принц Хари, няма да пътува до Великобритания, защото е в напреднала бременност.