На днешната дата през 1797 г. е родена една от най-значимите писателки на всички времена. В епоха, когато образованието и изкуството са били почти изцяло запазена територия за мъжете, Мери Шели успява да създаде най-великия готически хорър роман на света, който продължава да вълнува читателите векове след публикуването си. Но всеки, който е чел „Франкенщайн“, може да усети мрака и болката в душата на писателката, чийто живот донякъде наподобява готически роман.

Брак, започнал с извънбрачно връзка и вероятно убийство

Мери е родена в семейство на интелектуалци, което ѝ помага в развитието ѝ след това. Дъщеря е на журналиста, писател и философ Уилям Годуин и на една от първите писателки феминистки в историята - Мери Уолстънкрафт.

Майката на Мери Шели е една от първите писателки феминистки
Снимка: Getty Images

Когато е само на 16 години, младата Мери се влюбва в поета Пърси Биш Шели, който е по-възрастен от нея (на 22) и вече е женен. Двамата бягат от Англия за известно време. Когато се връщат, Мери е бременна с детето на Шели. Бебето обаче се ражда два месеца по-рано и малко след това умира.

Мери и Пърси продължават да поддържат извънбрачна връзка, докато поетът живее със законната си съпруга Хариет Уестбрук. През 1816 Хариет забременява, но малко след това трупът ѝ е открит в езеро в Хайд Парк в Лондон. Няколко месеца по-късно Пърси Шели се жени за отново бременната Мери.

Поетът Пърси Биш Шели, съпругът на Мери
Снимка: Getty Images

Официалното заключение е, че Хариет се е самоубила, но не са ясни причините да направи това и сред висшето общество в Лондон плъзва слух, че може би Уилям Годуин, бащата на Мери, е поръчал или дори собственоръчно извършил убийството, за да направи брака между дъщеря си и поета Шели възможен.

Мери Шели губи почти всичките си деца

След като губи първото си дете от Пърси Шели, Мери ражда още три след това. От тях само Пърси, роден през 1819, успява да порасне. Второто им дете Уилям умира на 3 години, а дъщеря ѝ Клара не успява да навърши дори 1.

Тъгата заради смъртта на децата им се усеща в творчеството и на двамата родители - както в поемите на Пърси, така и в книгите на Мери Шели и най-вече във „Франкенщайн“. Романът е написан преди смъртта на Уилям и Клара, но е преработен няколко пъти след това и след всяка следваща версия става все по-мрачен, а персонажите все повече губят контрола, който имат над живота си, движени от някаква по-висша сила.

Разказване на страшни истории и раждането на идеята за „Франкенщайн“

През 1816 г. Мери и Пърси отиват на гости на поета Байрон. Една вечер, докато са с Байрон и други хора, решават да играят игра, в която всеки трябва да измисли кратка страшна история, която да разкаже на другите. Така на Мери ѝ хрумва идеята, която ще се превърне в един от най-великите романи, писани някога. Образът, който Мари вижда, е толкова силен, че не я напуска дълго време след това.

Видях — със затворени очи, но изострено умствено зрение — бледия студент по скверни изкуства, коленичил пред нещото, което бе сглобил. Видях как ужасяващото привидение се протяга, а след това, задействувано от някаква мощна машина, показва признаци на живот и започва да мърда с непохватни, полуживи движения. Ужасна трябва да е тази гледка, както би бил безкрайно ужасен всеки човешки опит да се възпроизведе изумителният механизъм, създаден от Твореца.

Мери Шели в бележките към „Франкенщайн“

Краткият разказ прераства в роман, който е публикуван анонимно през 1818 г. и започва да добива все по-голяма популярност. Мнозина по това време смятат, че книгата може да е написана от Пърси Шели. Чак след пет години се появява изданието, в което като автор е посочена Мери Шели.

Оригиналният ръкопис на „Франкенщайн“
Снимка: Getty Images

Зловещите спомени, които Мери пази до края на живота си

Чак след смъртта на Мери Шели в бюрото ѝ са открити кичури от косите на трите ѝ мъртви деца, както и сърцето на покойния ѝ вече съпруг Пърси Шели, увито в една от поемите му.

Пърси умира през 1822 г., едва на 29 години. И той, като бившата си съпруга, се дави, след като излиза с лодката си в бурно време. Трупът ми е открит 10 дни по-късно и е кремиран. При кремацията обаче сърцето на Шели не може да изгори и Мери решава да го задържи. То е погребано години по-късно, заедно с единствения оцелял син на Мери и Пърси.

Няколко неща, които може да не знаете за „Франкенщайн“

Най-голямата грешка, която допускат хората, когато си мислят за „Франкенщайн“ е, че това е името на чудовището. Всъщност това е името на студента, който го създава, а самото създание няма име.

Може да ви изненада и това, че Франкенщайн не е единствената книга на Мери Шели, просто е най-известната. Тя е писала още исторически и фантастични романи, кратки разкази, детски книги и поеми.

Кадър от филма „Проклятието на Франкенщайн“ (1957 г.) с участието на Кристофър Лий
Снимка: Getty Images

Чудовището на Франкенщайн е едно от най-известните в киното. Първата екранизация по романа на Мери Шели е направена още през 1910 и от тогава има десетки други филми, вдъхновени от историята.