.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Мери Шели ~ Пожелавам на жените не да имат надмощие над мъжете, а над себе си

LadyZone.bg | преди 10 седмици
Мери Шели
Снимка: Getty Images
Днес се навършват 222 години от рождението на английска писателка, майка на "Франкенщайн"

Мери Уолстънкрафт Шели е английска писателка, най-известна с романа си "Франкенщайн". Родена е в Англия на 30 август 1797 г. След "Франкенщайн", най-известният факт за нея е връзката й, а по-късно и бракът с гениалния английски писател Пърси Шели.

Живот като в готически роман – Мери Шели и как беше създадено чудовището на ФранкенщайнЧовешко сърце, увито в поема, убийство на бременна жена и други мрачни факти от живота на авторката на най-великия готически хорър роман на всички времена

Когато двамата бягат от родителите на Мери, тя не знае, че той е женен, а жена му очаква второ дете. По-късно законната му съпруга се самоубива и двамата влюбени, които споделят еднакви интереси по отношение на литературата и живота изобщо, са свободни да се оженят.

Франкенщайн се ражда, докато семейството гостува на Джордж Байрон във вилата му в Швейцария. За да не скучаят, той ги предизвиква да измислят по една страшна история. Мери, заобиколена от мъже, е силно стимулирана да измисли по-добра история. И така се ражда грозният, човекоподобен "Франкенщайн".

Днес се навършват 222 години от рождението на Мери Шели, а ние почитаме английска писателка с избрани мисли и цитати от творчеството й.

Мери Шели
Портрет на Мери Шели Снимка: Getty Images

Пожелавам на жените не да имат надмощие над мъжете, а над себе си.”

„Началото е винаги днес.”

„Нищо не е толкова болезнено за човешкия ум, колкото голямата и внезапна промяна.”

„Ако не мога да вдъхновя любов, ще причиня страх.”

„Животът, макар че той може да бъде единствено натрупване на мъка, ми е скъп, и аз ще се боря за него.”

Мери Шели
Снимка: Getty Images

„Мечтите си бяха само мои, не се отчитам за тях пред никого, те са мое убежище, когато съм ядосана и най-голямото ми удоволствие, когато съм свободна.”

„Кралят е винаги крал – и жената винаги жена: неговата власт и нейният пол винаги стоят помежду им, както и обратното.”

„Едва ли е изненадващо, че жените се концентрират върху начина, по който изглеждат, вместо върху това, което е в умовете им.”

„Моите мечти са били само веднъж по-хубави и приятни от моите произведения."

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?