Почина легендарният музикант Кирил Маричков, предаде репортер на БГНЕС.

Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци. Кирил Маричков е имал концерт с "Фондацията" във врачанското село, но при качване на сцената е паднал.

На място е повикана линейка. Музикантът е бил с тежка черепно-мозъчна травма. Починал е в линейката.

Заради инцидента концертът е прекратен, а полицията е блокирала района.

Кирил Маричков бе роден на 30 октомври 1944 г. Той е певец, музикант и композитор, най-известен с работата си в рок групата „Щурците“. 

Маричков е потомък на видния български революционер и политик Георги Странски, внук е на видния архитект Киро Маричков, а по майчина линия – на диригента Борис Левиев. Баща му, Кирил Кирилов Маричков, учи право и дипломация отначало в Сорбоната в Париж, после в Лозана. Първи посланик на България във Ватикана след 1989 г. Майка му, Ирина Левиева, е художничка. 

Първите стъпки на Маричков на музикалното поприще са рок формацията „Бъндараците“. Там свири на бас китара, а през 1967 г., след като „Бъндараците“ се разделят, Маричков и барабанистът Петър Цанков основават „Щурците“. 

През 2010 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за особено големите му заслуги в областта на културата и изкуството. През 2020 г. получава и най-високото държавно отличие – Орден „Стара планина“ – I степен. 

На 30 октомври Маричков щеше да навърши 80 години.

"Ние изпитваме удоволствие от това, което правим, а това е много важно. Това, което правим, освен че ни е професията, ни е и хоби в момента. Хубаво е, като се съчетаят двете неща", сподели Кирил Маричков пред bTV през април 2024 г.

Тогава той говори за турнето на "Фондацията" в България, Канада и САЩ. 

Планът бе с голям концерт "Фондацията" да отбележи 80-ата годишнина на Кирил Маричков. Концертът бе планиран точно за рождения ден – 30 октомври, в зала 1 на НДК. Специален гост на музикалното събитие трябваше бъде Валди Тотев.

През 2022 г. „Щурците“ отбелязаха своята 55-годишнина с концерт в НДК.

"Мислех, че 50-годишнината ще ни е последният концерт, но ето ни тук сега", сподели тогава Маричков пред Петя Дикова и допълни, че идеята за "60 години Щурците на сцена" също му звучи добре.
Музикантът добави, че в момента се наслаждава най-много, когато слуша тишината. 

Иначе обича класическата музика, а в колата си пуска рок. Смята, че тежката музика щеше да е по-популярна в България "ако бяхме по-развити като нация."

"Ние не бяхме бунтари, зорлем ни направиха такива, защото искахме да свирим музиката, която ни харесва", призна музикантът.

През 2019 г. Косьо Филипов разказа в „Преди обед“ (bTV) историята на песента "Среща" – един от най-големите хитове на "Щурците".

Тополите, възпети в стихотворението "Среща", се намират край Хасковската река. Авторът на текста е хасковският поет Симеон Стоянов, като конкретният повод за написването му е едно скарване с неговата ученическа любов Мариелка. 

За първи път стихотворението е публикувано във вестник „Димитровец“ в началото на 1960-те години, а пътят му до музикалната сцена е дълъг.

Като студент в София Симеон се нуждае от пари и търси помощ от своя приятел Власо Власов в БНР. Власо откупува от Симеон пет негови стихотворения за бъдещи песни и му дава максималния възможен хонорар за онези години – по 50 лева на творба.

Карираните листове с ръкописен текст влизат в папките на БНР и никой не вярва, че някой ден ще бъдат използвани. До момента, в който Кирил Маричков изчита десетки стихове в търсене на вдъхновение за третия студиен албум на „Щурците“ – „XX век“. Когато вижда пожълтелия лист със „Среща“, той веднага харесва стихотворението. 

Музиката написва Христо Ковачев, а аранжиментът е на самия Кирил Маричков.

„Симеон се ожени и има две дъщери. Съпругата му почина, а по-късно той се разболя от рак. В последните дни за него се грижеха по-голямата му сестра, поетът Петър Василев и Мариелка – момичето от стихотворението „Среща“. Именно тя го погреба през зимата на 2002 г. Така че има тъжен хепиенд тази любов... Тази песен за разминаването в любовта стана емблема на Хасково“ – споделя художникът Петър Ангелов, състудент на Симеон.

„Третият студиен албум на „Щурците“ – „XX век“, излезе през 1980 г. и групата тръгна на турне из страната. Попитах Кирил Маричков дали иска да се запознае с автора на „Среща“ и запазих маса в ресторант „Аида“ в Хасково. Така двамата се запознаха и беше много хубава вечер“ – разказва Янко Митев, актьор и приятел на Симеон Стоянов.

„Тя е от песните, които ще останат вечни“ – сподели през 2019 г. Кирил Маричков пред bTV.