Колко часа седмично е нужно да се работи, за да бъде човек ефективен? Цифрата ще ви учуди. По-малко е, отколкото много хора си мислят, пише Marieclaire.

Идеята да се работи 8 часа на ден противоречи на възможностите на човешкия организъм. Учени са открили, че човешкият организъм има 2 пика на продуктивност дневно. 

Първият - сутрин, до 13 часа. Тогава сме най-продуктивни интелектуално. Следва период, в който мозъкът работи на по-бавни обороти и не е толкова продуктивен. Това е времето между 15 и 16.

След тези часове тялото се активира отново и достига максимума на продуктивността си между 17 и 18 часа. Тук вече обаче става дума за физическо ниво. 

Разбира се, тези ритми не са с точност до минутата. Човешкото тяло не е машина и за всеки те са строго индивидуални. Но усреднено именно в тези часове човек е най-продуктивен и може да работи. 

ИЗВОДИ

При стандартно работно време от 9:00 до 18:00, ние се намираме в пълно противоречие с естествения ритъм на тялото.

Обедната почивка често съвпада с един от пиковете на продуктивност на мозъка.

Затова пък прекарваме почти 1/3 от дена в офиса, но не сме ефективни.

Вечер, вместо да използваме физическия пик на продуктивност, за се занимаваме със спорт, ние продължаваме да стоим на бюрото си.

Според изследвания - 8 или повече от 8 часове работа на ден водят до по-лошо общо здравословно състояние и 40% по-висок риск от сърдечни заболявания.

Прекаляването с работа може да доведе до мигрена, намаляване на когнитивните функции, което води до намаляване и на производителността на труда.

"Старайте се да работите средно 30-35 часа на седмица" - съветва психологът Дан Бютнър. Негов е и съветът работещите да си вземат по 6 седмици отпуск годишно. 

Изледвания показват, че съкращаването на работната седмица от 40 часа дори с 2 води до повече ползи за здравето и продуктивността.