Поемата "Фантасмагория" е по-скоро забавна, отколкото страшна, а сюжетът е непретенциозен. Един призрак посещава самотен старец и му разказва за света на призраците, който е не по-различен от този на хората. Луис Карол отвежда читателя във Викторианската епоха. Темите, които се засягат, са в областта на правото, политиката, историята и възпитанието. "Фантасмагория" е поема игра, а Луис Карол решава уравнението на обществото чрез думи.  

Преводът на поемата трае цели 20 години. Издател на книгата е Петя Михайлова, а преводът и илюстрациите са дело на две Теменуги - Теменуга Маринова и Теменуга Станчева. 

"Това е една алегория за абсурда на обществото, в което е съществувал Карол – Викторианската епоха, но според мен този абсурд продължава. Смятам, че книгата звучи много съвременно." обяснява Теменуга Маринова, която е преводач. 

Луис Карол е преди всичко математик. Играта на асоциации е в основата на всичките му произведения.

"Просто преводът ползва едни такива тънки нива, в които освен конкретиката на самата дума, съществуват и други светове. Непрекъснато трябва да се консултираш с автора. Не можеш да си правиш разни експерименти, защото те наказва", разказа Теменуга Маринова. 

Илюстрациите в книгата са сътворени изцяло по идея на Теменуга Станчева. Тя поглежда оригинала на Алън Фрост чак след като е приключила с всички 14 изображения.

 

"Не обичам буквалните илюстрации. Това произведение ми даде точно такава възможност да си илюстрирам каквото ми хрумне. Тоест, каквото открия в текста. Една свобода на действие и гротеската, която поначало си ме влече открай време. Това ме спечели за каузата", сподели илюстраторката. 

Никак не е случайно, че поемата не е особено популярна, защото не е много безопасна. Асоциациите в нея са много по-директни отколкото в Алиса. Според Теменуга Маринова всичко е любопитно, защото препратките на Карол към действителни хора и събития тогава са били явни. С времето те се скриват и трябва да ги откриеш. В поемата има споменати имена, които са основни за социологията, литературата и архитектурата. Тези имена са цели епохи.