Младата поетеса М. - един от талантите в менторската програма "Скритите таланти на България", спечели стипендията на фондация "Благодетел" за отличници. Програмата "Скритите таланти на България" е насочена към талантливи младежи без родители и в риск, за да им даде шанс за по-добър живот чрез образование!

По думите на директорката на центъра, където е настанена М. - Ивелина Романова, талантливото момиче се справя много добре и в ученето:

"През изминалата учебна година тя завърши с пълно отличие, придоби умения за регулиране на емоциите си и умения за самоконтрол. Заинтересована е, по-зряло мислеща за бъдещето си, за мечтите и желанията, за това как и къде би искала да живее и учи. За целта й оказваме съдействие, като и помагаме да се съсредоточи върху това, което трябва да направи, за да осъществи целите и мечтите си."

Ето какво разказва за М. и нейният ментор Валентина Стефанова: "Когато приех да бъда част от проекта "Скритите таланти на България" не знаех в какво предизвикателство се впускам. Имаше моменти, в които се отчайвах, не виждах промяната и развитието на девойката. Сблъсквах се с упорита тийнейджърка, която се бореше с всичко и с всеки. (...) Но истината е, че да видиш щастливия поглед на едно дете, с не лека съдба, да усетиш колко ти вярва и си важен за него, да си част от неговото израстване, да ставаш свидетел как побеждава личните си страхове, си стува всичките нерви. Самата аз израствам като личност, вървейки по този не лек път. Благодаря на фондация "Плюшено мече", че имам привелегията да бъда част от всичко това."

„Тя плахо открехна вратата на един нов свят – свят на поезия и литература, на умение да долавяш авторски послания, да докоснеш образци , неизчерпаем извор на мъдрост и знания. И това, съчетано с вяра в себе си и амбиция за полет, поражда желание открехнатата врата да се отвори", казва от своя страна учителлата по литература Ивана Кърева.

На следващата страница можете да прочетете изключително вдъхновяващото есе на М. на тема "Корабът е на сигурно място в пристанището, но не затова са създадени корабите". Приятно четене!