Дървесният бъз (свирчовина) расте на височина от 2 до 6 м. Цъфти в бели големи съцветия. Бере се в края на май и в началото на юни преди пълно разцъфтяване. От цветовете на дървесния бъз се прави сироп, който има стимулиращ ефект върху имунната система. Подходящ е за всички възрасти и специално за изтощени хора след тежко боледуване. От цветовете може да се приготвя билков бъзов чай.

Рецепта за сироп от цветове на дървесен бъз:

10 л вода

5 бр. големи лимони

2 пакетчета лимонтузу

20 броя съцветия дървесен бъз

2 кг захар

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Съцветията се оставят разпръснати върху суха повърхност, за да излязат от тях буболечките, ако има такива, за около 1 час.

Лимоните се измиват старателно с гъбичка.

В удобен голям съд се налива водата и се потапят цветчетата на бъза.

Посипват се със захарта.

Изстисква се лимоновият сок и се запазва за друга употреба. Лимоновите кори заедно с меката вътрешност се нарязват на едри кубчета и се прибавят към бъзовия цвят във водата.

Добавя се лимонтузуто.

Съдът се похлупва с капак и сместа се оставя да престои за 30 ч. Разбъркава се няколко пъти, за да се развтори захарта напълно. Накрая цветчетата и лимоните се изваждат от сместа.

Съхраняване

Готовият бъзов сироп се прецежда през тензух (марля) и се пълни в стъклени или пластмасови бутилки с различен обем, но да могат да се затварят плътно. Съхранява се в прохладни помещения на тъмно.

Сиропът се поднася с няколко реценчета лимон и кубчета лед. По желание може да се разреди с газирана или минерална вода. Това е чудесна и полезна напитка за летните горещи дни.