Юни месец е най-подходящото време за бране на бъз. Ароматните и красиви цветчета най-често се превръщат в сироп или концетрат. Джейми Оливър обаче предлага нещо по-различно, но също така полезно, което може да се приготви в домашни условия и да се използва във всяка кухня - оцет.
"Само една шепа от него може да превърне обикновения оцет, купен от магазина, в красива флорална подправка. Той ще обогати вкуса на дресингите, киселите краставички и маринатите." - пише той в Инстаграма си и споделя подробна рецепта как се прави.
Дървесният бъз расте на височина от 2 до 6 м. Цъфти в бели големи съцветия. Бере се в края на май и в началото на юни преди пълно разцъфтяване. От цветовете на дървесния бъз се прави сироп, който има стимулиращ ефект върху имунната система. Подходящ е за всички възрасти и специално за изтощени хора след тежко боледуване. От цветовете може да се приготвя билков бъзов чай, бъзонада (лимонада с бъз), оцет, да се използва за декориране на торти и сладкиши.
ЗА ОЦЕТА ИМАТЕ НУЖДА ОТ:
стъклен 1-литров буркан с капак
1 литър бял оцет
20 цвята прясно набран бъз
ПРИГОТВЯНЕ
Процесът отнема между 2 и 3 седмици.
1. Почистете добре цветовете преди да ги измиете. За да се отървете от полепнали буболечки, разклатете енергично растенията. След това измийте и подсушете върху кърпа.
2. Потсавете цветовете в стъкления буркан.
3. Залейте ги с оцета.
4. Покрийте с капак и оставете на светло място за 2 до 3 седмици.
5. След като оцетът се овкуси, прецедете го през марля или памучно парче плат. Сипете в чисти бутилки с тапа. Може да се съхранява на сухо и хладно място и да се използва в рамките на 1 година.