Тези лимонови масленки са от фините сладки, от които трябва да се направят много бройки. Вкусни са, крехки и се топят в устата. Може да ги хапвате просто така - без глазура, само с чаша прясно мляко, например. Но ако искате да имат завършен вид, отделете си малко повече време за декорация.
За захарното тесто са необходими:
1 белтък
250 г пудра захар
царевично нешесте
1 с.л. лимонов сок
Омесва се меко тесто, което се разточва на кора с дебелина 2 мм. От него се изрязват фигурки със същата форма, с която са изрязвани за сладките, или по-малка. Залепват се като леко намокрите сладката с вода и притиснете захарното тесто.
Сладките може да изрисувате със сладкарски флумастри за декориране или с бои и четка.
Съставки
- 1 бр. Яйце
- 2 ч.ч. Брашно
- 125 г Краве масло
- 1/2 ч.ч. Захар
- с с.л. Лимонов сок
- 1 ч.л. Бакпулвер
- 5 с.л. Сироп от бъз
- 6 с.л. Прясно мляко
Начин на приготвяне
- 1. Разбийте маслото и захарта с миксер, докато стане пухкав крем.
- 2. Прибавете яйцето и разбъркайте, докато се усвои.
- 3. Добавете брашното, лимоновия сок, млякото, бакпулвера и сиропа от бъз. Замесете меко тесто.
- 4. Завийте го в свежо фолио и го оставете в хладилника за 20 минути.
- 5. Разточете върху набрашнен плот да кора с дебелина 3 мм. Изрежете с формичка, която сте избрали.
- 6. Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 5-6 минути.
- 7. Оставят се да изстинат добре върху решетка. След това се декорират със захарното тесто.