Радка на порти стоеше,
отдолу иде Мустафа...

Народна песен

На 17 го пише, на 18 го заснема, на 20 вече има 93 награди в 39 страни. Това е Никола Бозаджиев и неговият филм "Шибил" по разказа на Йордан Йовков

Това е втората екранизация на Йовковия разказ. Първата е филмът, с режисьор Захари Жандов от 1968-ма, където хайдутинът е на зряла възраст. Никола, обаче решава да поеме по друг път. 

Филмът е призив да не губим сетивността си и това, което Йордан Йовков нарича „човешкото в човека“. Адаптацията съчетава оригиналната Сливенска легенда за Мустафа и Джендая и Йовковия прочит.

„Тоест, новата адаптация, е базирана на старата адаптация на старата легенда“, обяснява Никола пред "COOLt".

Шибил е и първата роля на Панайот Мустакерски, който в истинския живот също като главния герой се занимава с коне.

Снимка: facebook.com/ShibilTheMovie

В легендата двамата главни герои са едва на 18. В началото на проекта, на толкова е и Никола.
„Дълго се чудих какво е точно и впоследствие открих, че и Шибил, и Рада, и аз в началото на проекта, още не се бяхме сблъскали с първата си истинска любов“, казва още Никола, който сега е на 20 и смята, че за да си млад режисьор се изисква изключителна смелост да кажеш нещо на света.

Героят на Шибил се разглежда през погледа на останалите, не дотолкова развити герои в разказа. Емблематичен в този смисъл е образът на Велико Кехая, роля, играна от Тодор Близнаков. Това е последното му превъплъщение преди смъртта му през май 2019 г.

„По отношение на работата с него, Всичко беше изключително вълнуващо, поради факта, че той самият дава знание, подход, дори отношение, което не само млад, но дори възрастен човек не очаква. Той беше един изключителен задълбочен мъдрец, който взимаше своите мисли за живота и ги прилагаше на практика“, разказва режисьорът. 

Снимка: facebook.com/ShibilTheMovie

Никола и операторът му Стефан Врачев решават да заснемат филма възможно най-естествено. За тази цел работят рамо до рамо с природата, независимо от условията. Снимали са на -20 градуса. Замръзвала е техниката и актьорите. За тази цел контактът човек с човек, казва Никола, е бил задължителен.

След успешния живот на филма по международни фестивали на 7 октомври тази седмица бе премиерата и пред българската публика на фестивала "София Филм Фест".

„Както всичко прекрасно, родено в България, което е заминало за чужбина, така и Шибил е време да се прибере у дома. Той е правен за България и трябва да живее тук възможно най-дълго“, смята създателят му.

Разказът "Шибил" на Йордан Йовков можете да прочетете тук >>