Културата на отхвърляне (Cancel culture) е един от феномените, които характеризират настоящия век. Десетки творци и обществени личности бяха атакувани, заклеймени и отхвърлени. А сред тях най-ярко се откроява авторката на „Хари Потър“, която вбеси транс активистите с разбиранията си за биологичния пол и правата на жените. Скандалът продължава и с най-новата ѝ книга, която носи заглавието „The Ink Black Heart”.

Снимка: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling

В книгата става дума за създателка на популярна анимационна поредица в интернет, която е подложена на виртуални атаки, след като е обвинена в редица прегрешения, като расизъм и трансфобия (омраза към хора, които не се определят с биологичния си пол). В един момент тя е убита и частен детектив започва да издирва убиеца.

Книгата излезе само преди един ден, но транс активистите очевидно се припознаха в образа на виртуалните мъчители (и евентуалния убиец), защото отново подхванаха кампанията си срещу писателката. Според тях авторката е била вдъхновена от собствените си преживявания и по тази причина е написала книгата като отмъщение срещу активистите.

Снимка: Getty Images

Самата писателка отрече да е писала книгата заради конфликта си с активистите в интернет.

„След някои неща, които се случиха миналата година, трябва да уточня, че книгата не отразява това“, каза тя в интервю. „Писах книгата преди да ми се случат някои неща онлайн. Много хора ще видят това като отговор на случилото ми се, но не е така. Когато това се случи, бях завършила черновата на книгата.“

ИМА ЛИ ДЕЙСТВИТЕЛНО ПРИЛИКИ МЕЖДУ ИСТОРИЯТА В КНИГИТЕ И ЖИВОТЪТ НА ДЖ. К. РОУЛИНГ?

Въпреки думите на Роулинг, съвпаденията са много.

В книгата става дума за жена творец, която е обвинена в трансфобия без действително да е трансфоб. Това се случи и на самата Роулинг, но вместо да се поддаде на натиска, тя продължава да отстоява мнението си, че трябва да има права, основано на биологичния пол (като помещения, предназначени само за биологични жени).

Снимка: Getty Images

Жертвата в книгата е атакувана от собствените си фенове, почитатели на анимационната ѝ поредица за деца. Роулинг, която е най-известна като авторката на „Хари Потър“, също получим много критики от почитателите на собствените си книги, а двата най-големи сайта, посветени на книгите, се отрекоха от нея и спряха да споменават името ѝ.

В книгата някой снима и публикува адреса на жертвата в интернет. Това е една от най-големите прилики, защото точно така се случи и с Дж. К. Роулинг. Миналата година транс активисти откриха дома ѝ и публикуваха снимки в социалните мрежи. Наложи се писателката да търси помощ от полицията.

ЩЕ НАВРЕДИ ЛИ НА РОУЛИНГ ЦЕЛИЯТ СКАНДАЛ?

Снимка: Getty Images

Както вече казахме, атаките не притесняват Роулинг, която е най-успешният и богат автор на всички времена. Тя разполага с близо един милиард долара, така че дори всичките ѝ приходи да секнат, няма да остане гладна.

А приходите не секват. Въпреки че вече е на 25 години, поредицата на „Хари Потър“ продължава да е сред най-четените на света. По време на пандемията продажбите дори се увеличиха.

Снимка: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling 2018

Още повече, че понякога изразът „няма лоша реклама“ е напълно правилен. Предишната книга на Роулинг, романът „Тревожна кръв“, беше обявен за трансфобски и въпреки това стана най-успешният след финала на поредицата за света на магьосниците.

ЩЕ МОЖЕМ ЛИ ДА ПРОЧЕТЕМ „THE INK BLACK HEART” НА БЪЛГАРСКИ?

Най-новата книга на Роулинг е част от поредицата за детектив Корморан Страйк, която Роулинг започна през 2013 г. под псевдонима Робърт Галбрейт. Предишните 6 книги вече са издадени на български, така че няма причина да предполагаме, че няма да видим и новата.

Снимка: Getty Images

Освен като книга, можете да се порадвате на историята и като аудио книга. Цялата поредица за Страйк, преведена на български досега, е достъпна в Storytel и е прочетена от Чавдар Монов.