Кафенето „Елефант Хаус“ в Единбург е едно от най-посещаваните места в историческия град, въпреки че е свързан със сравнително съвременно събитие. Това е най-известното от местата, на които Дж. К. Роулинг е писала първата книга от поредицата „Хари Потър“. За съжаление на феновете обаче, кафенето, което изгоря преди около година, няма да отвори скоро врати отново.

Снимка: istockphoto.com

„Бях затрупан от имейли и писма от фенове на „Хари Потър“, които питат кога кафенето отново ще отвори и не знам какво да им кажа“, разказа собственикът Дейвид Тейлър за Би Би Си.

Снимка: Getty Images

Проблемът е, че сградата, в която се помещава кафенето, не е безопасна. Трябва да се направи основен ремонт, за да се заздрави конструкцията, преди да започне възстановяването на търговските обекти. Това обаче няма да се случи скоро.

Малко след пожара, който изпепели тази и още няколко сгради в Единбург, собствениците на сградата са обявили ликвидация. На този етап единствено ликвидаторът може да направи необходимия ремонт за обезопасяване, но той изглежда няма никакво намерение да го прави.

Снимка: Getty Images

Така собственикът на кафенето „Елефант Хаус“ не може да направи нищо, макар неговата собственост да е застрахована. Той, както и всички останали наематели на помещения и апартаменти в сградата, ще трябва да чакат тя да има нови собственици, които да направят основния ремонт.

 

 

Връзката на Единбург с Дж. К. Роулинг и „Хари Потър“

Снимка: istockphoto.com

Връзката на шотландския град с „Хари Потър“ привлича хиляди туристи всяка година. Именно там Дж. К. Роулинг написва голяма част от сагата за света на магьосниците.

Снимка: Getty Images

Роулинг, бедна и самотна майка, се мести в Единбург след края на ужасния си брак. До този момент тя живее в Португалия и вече е планирала значителна част от историята на Хари Потър, но започва да пише първата книга едва когато пристига в Шотландия, където живее сестра ѝ.

Снимка: Getty Images

Тъй като дъщеря ѝ Джесика заспива трудно, Роулинг си прави дълги разходки с нея из града и пише когато бебето заспи. По тази причина основната част от първия роман е написан в кафенета.

Снимка: istockphoto.com

„Елефант Хаус“ е само едно от местата, на които Роулинг е писала, но то става най-известно и по тази причина е задължителна дестинация за всеки почитател на романите, който пристига в града.