За пореден път представители на религиозна общност гориха книги, сред които и тези, писани от Дж. К. Роулинг. Американският пастор Грег Лок призова последователите си да донесат всички демонични книги и предмети от домовете си, за да бъдат изгорени.

Донесете всичко, свързано с „Хари Потър“, написа пасторът в Инстаграм. Нека ни се присмиват колкото искат. Не ме интересува. Това е 100% вещерство.

Десетки хора се отзоваха на призова му и хвърлиха в кладата книги и други предмети, свързани с поредицата за Хари Потър. В кладата се озоваха и романите от поредицата „Здрач“, които също бяха обявени за сатанински заради наличието на вампири и хора, които могат да сменят външния си вид.

Снимка: Getty Images

Това не е първият случай на масово горене на „Хари Потър“. През пролетта на 2019 г. католически свещеници от Полша също направиха клада и гориха копия на „Хари Потър“.

Снимка: Getty Images

Писателката Дж. К. Роулинг е свикнала с това и по всичко изглежда, че не я притеснява. Преди време мъж „заплаши“, че ще изгори колекцията си от филми за „Хари Потър“, на което писателката отговори:

Димът от DVD-тата може да е токсичен, а аз така или иначе съм ти взела парите, така че, давай, може да ти заема запалка.