От тази седмица по кината в България, САЩ и други държави почитателите на магическия свят на „Хари Потър“ вече могат да гледат третия филм от поредицата „Фантастични животни“. Това обаче е втора седмица на филма по кината в няколко от държавите, сред които и Китай и Великобритания и въпреки всичко филмът успя да събере по-малко от 200 млн. долара. Вече е ясно, че това ще е най-слабият от 11-те филм за света, създаден от Дж. К. Роулинг.

Снимка: imdb.com

200 млн. долара за две седмици (и то без да е пуснат във всички кина) не звучат малко, особено при условие, че киното още се възстановява след пандемията от COVID. Лентата дори оглави бокс офис класациите тази седмица – включително в България. Филмът обаче е с бюджет от 200 млн, долара, така че в момента все още е на загуба. Защо Уорнър Брос рискуваха и инвестираха толкова много пари в него?

Снимка: imdb.com

Никой не очакваше филм за света на „Хари Потър“ да потъне толкова бързо. За сравнение, „Хари Потър и даровете на смъртта, част 1“ успя да спечели над 1 млрд. долара, а осемте филма заедно спечелиха близо 10 млрд. долара.

Снимка: imdb.com

Първият филм от предисторията, „Фантастични животни и къде да ги намерим“, успя да събере над 800 млн. долара и остави всички с впечатлението, че поредицата има бъдеще.

Снимка: Getty Images

Една от причините да имаме толкова високи очаквания, е фактът, че сценариите на новите филми са писани от самата авторка на „Хари Потър“ – Дж. К. Роулинг. А тя вече доказа, че е ненадминат разказвач на истории (книгите ѝ са спечелили над 7 млрд. долара, а самата тя е първият писател милиардер в историята).

Умря ли магията на „Хари Потър“?

Почитателите на новите филми са обезнадеждени. От Уорнър все още не са дали зелена светлина на следващия филм от поредицата, а по всичко изглежда, че това може и да не се случи. Още по-тъжно е, че филмите първоначално трябваше да са пет, а засега са излезли само три.

Още по темата: