От днес по кината тръгва третият филм от поредицата „Фантастични животни“, която е предистория на магьосническата сага „Хари Потър“. Филмът обаче вече се прожектира в няколко държави, сред които и Китай. И както изглежда, китайската публика няма да види някои от сцените.

Снимка: Getty Images

Проблемът е, че във филма, озаглавен „Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор“, се навлиза в отношенията между Албус Дъмбълдор и черния магьосник Гелърт Гринделвалд, които в момента са врагове, но в миналото са имали романтична връзка. Това обаче е неприемливо в Китай и сцените, които изясняват хомосексуалните отношения между двамата магьосници, са премахнати.

Албус Дъмбълдор е един от най-важните персонажи в „Хари Потър“, където е на повече от 100 години. В романите на Роулинг отношенията му с Гринделвалд се разкриват в най-общи линии – като младежи те стават много добри приятели и са обсебени от идеята да използват огромната си магическа мощ, за да покорят света. Дъмбълдор се отказва от плановете си, но Гринделвалд продължава напред и в крайна сметка двамата се изправят един срещу друг.

Снимка: Getty Images

В книгите сексуалната ориентация на двамата магьосници не е изрично посочена, но през 2008 г. авторката Дж. К. Роулинг потвърди, че двамата са били влюбени.

Първоначално беше планирано „Фантастични животни“ да е поредица от пет филма, но това изглежда все по-малко вероятно. Първият филм се радваше на доста голям успех, но вторият се нареди сред най-слабите от всички филми за света на магьосниците.

Снимка: Getty Images

Ако третият филм няма успех (а по всичко изглежда, че няма да има), вероятно създателите ще обединят последните два, за да намалят доколко е възможно загубите.

Още по темата: