На първи септември магическият влак Експрес „Хогуортс“ тръгва от невидимия за мъгълите перон 9¾, за да отведе учениците в училището за магия и вълшебство. По традиция почитателите на магическите романи на Джоан Роулинг днес се събират на гара „Кингс Крос“, а тези, които не могат физически да отидат на гарата, препрочитат главата, в която Хари Потър се вози на влака за пръв път. Тази година българските почитатели на книгата могат да се впуснат в приключението по съвсем нов начин.

Снимка: Getty Images

За пръв път романите на Джоан Роулинг са достъпни като аудиокнига на български. Записът е дело на Storytel, които са лидер в издаването на аудиокниги и на практика популяризираха този формат в България. За малкото време, в което са на нашия пазар, те създадоха забележителен каталог от заглавия на български и предлагат хиляди заглавия на английски.

Снимка: storytel

От миналата седмица абонатите на Storytel могат да чуят първата книга за Хари Потър, прочетена от актрисата от “Революция Z” Силвия Петкова, която получи шанса да се върне към една от първите книги, които е прочела и да вземе останалите фенове със себе си на пътешествие в света на магьосниците.

Снимка: Евгений Милов

Повече за отношението ѝ към книгите и за огромният труд, който са положили Storytel, може да видите във видеото със Силвия Петкова, регионалният мениджър на Storytel Лиза Василева и продуцентът Лили Йовчева.

От Storytel са подготвили и друга изненада на почитателите на „Хари Потър“ за първи септември – аудиокуиз с награди. Може да се включите в него от уеб страницата им.

Снимка: Getty Images

„Хари Потър и философският камък“ излиза за пръв път през 1997 г. През следващите три годни излизат още три книги от поредицата и се превръщат в абсолютен литературен феномен. Джоан Роулинг завършва последната книга през 2007 г., когато "Хари Потър“ е най-четната литературна поредица, а авторката е първият писател в историята, натрупал повече от милиард долара само с писане.