Ферментиралите храни като комбуча и кимчи стават все по-популярни през последните няколко години и има защо. Тези храни са не само вкусни, но предлагат и набор от ползи за здравето, които могат да подобрят храносмилането, да повишат имунитета и дори да насърчат по-добър сън. В тази статия ще разгледаме някои от ползите за здравето на ферментиралите храни и защо трябва да разгледате най-добрите оферти в този хранителен магазин.

Какво представляват ферментиралите храни?

Ферментиралите храни са храни, които са претърпели естествен процес на ферментация, който включва превръщането на захарите и въглехидратите в алкохол или органични киселини от микроорганизми като бактерии и дрожди. Този процес не само запазва храната, но и подобрява нейния вкус и хранителна стойност. Някои от най-популярните ферментирали храни включват комбуча, кимчи, кисело зеле, кефир и кисело мляко. Трудно се намират някой от различните видове ферментирани храни, а когато са достъпни - те често се оказват извън бюджета ни. Поразди тази причина, може да разгледате т маркет брошура, където ще откривате оферти и намаления на седмична база с качествени продукти за здравословен но и изгоден начин на живот.

Ползи за здравето от ферментиралите храни:

1. Подобрено храносмилане: Ферментиралите храни са богати на пробиотици, които са полезни бактерии, които живеят в червата и помагат за насърчаване на здрава храносмилателна система. Тези пробиотици могат да помогнат за подобряване на храносмилането, намаляване на подуването и дори облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва (IBS).

2. Подсилен имунитет: Ферментиралите храни също са богати на антиоксиданти, които могат да помогнат за засилване на имунната система и предпазване от болести. По-специално, ферментирали храни като кимчи и кисело зеле съдържат високи нива на витамин С, който е важно хранително вещество за имунната функция.

3. По-добър сън: Червата и мозъкът са тясно свързани и последните проучвания показват, че здравето на червата може да повлияе на качеството на съня. Ферментиралите храни като кефир и кисело мляко съдържат висока концентрация на триптофан, аминокиселина, която е предшественик на серотонина, който е от съществено значение за регулирането на съня.

4. Подобрено психично здраве: В допълнение към въздействието си върху съня, серотонинът е важен и за психичното здраве. Проучванията показват, че консумацията на ферментирали храни може да помогне за намаляване на симптомите на депресия и тревожност и да подобри общото настроение.

5. Управление на теглото: Ферментирали храни като кимчи и кисело зеле са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, което може да помогне за насърчаване на ситостта и намаляване на общия прием на калории. Освен това пробиотиците във ферментиралите храни могат да помогнат за подобряване на баланса на бактериите в червата, което е свързано с по-добро управление на теглото.

Заключение

В заключение, ферментирали храни като комбуча и кимчи предлагат множество ползи за здравето. Тези храни са богати на полезни бактерии и други микроорганизми, които насърчават здравето на червата и поддържат имунната система. Те също така съдържат основни витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да намалят възпалението и да предотвратят хронични заболявания. Докато са необходими повече изследвания, за да се разберат напълно ползите за здравето от ферментиралите храни, техният потенциал като функционална храна не може да бъде отречен. Включването на тези храни във вашата диета може да бъде прост и вкусен начин да поддържате цялостното си здраве и благополучие.