За децата е присъщо да менят предпочитанията си за храна всеки ден. Изграждането на правилните навици обаче е изцяло в ръцете на родителя, който може да формира и изгради в своите наследници правилно разбиране за храната чрез няколко прости модела, които да приложи в своето домакинство. 

Апетитът идва с яденето

Навикът за хранене все още не е развит у децата, когато са малки. Понякога искат да похапнат повече, друг път не желаят нищо. Това не е повод за притеснения. Важно е и в двата случая детето да не се насилва. Възможно е то да компенсира количеството приета храна на следващия ден - като си хапне по-малко, ако е прекалило предходния, или като си навакса, ако е предпочело да не хапва толкова, колкото сте очаквали. Редовното предлагане на храна в определеното за ядене време насърчава у детето по-добрия апетит по време на хранене. В същото време трябва да избягвате детето да похапва неконтролирано между основните 4 хранения през деня, защото така децата ще се нахранят преди обяд или вечеря със солети или бисквити, да речем, и ще откажат питателните ястия, които сте им подготвили за основното им меню. Допълнително можете да следите за това детето да не се разсейва с играчки или телевизия, когато е на масата. Това ще му помогне да се съсредоточи върху храната и апетита си и е съвет, който можете да приложите за цялото семейство.

Бъдете за пример

Примерът е най-добрият урок. Установено е, че децата копират модела на хранене и поведение на родителите си. Затова е важно заедно да изградите навици, които ще останат с тях и когато вече са големи. Такива са пазаруването и приготвянето на храна заедно. Така ще научите детето на отговорност към дома и по-ясно разбиране за трапезата, ще му покажете защо купувате и хапвате определени храни и как ги подбирате от рафта с толкова много предложения. Нашата отговорност като родители е да насочваме в избора на продукти и да представим пред децата си алтернативи, които могат да бъдат полезни както за своето домакинство, така и за природата. 

Такива продукти можете да откриете лесно и удобно в най-близкия за вас магазин на Lidl. Там отдавна се продават качествени и достъпни био храни и такива с различни сертификати, гарантиращи грижа към правата на човека и околната среда. А сега Lidl е първата сред големите вериги, които предлагат и достъпни и качествени климатично неутрални хранителни продукти под собствената марка Vemondo. Серията предлага апетитни предложения, с които да разнообразите трапезата и да помогнете за опазването на климата. Климатичната неутралност Лидл постига, като подбира храни, създадени на базата на растителни суровини, които отделят по-малко парникови газове при създаването си от животинските, а всички генерирани въглеродни емисии компанията компенсира посредством подпомагане на международни проекти за опазване на климата и ресурсите.

Така може да предложите на децата си не само вкусен сладолед на основата на ядки, вместо прясно мляко, или бургер на базата на грах, пшеница и соя, но и да ги въведе в темата за отговорния избор при пазаруване и опазването на околната среда. Да им разкажете колко е важно да бъдем отговорни потребители и да внимаваме не само какво ядем, но и как са произведени храните, които слагаме на трапезата си, и какво въздействие имат те върху околната среда. В същото време климатично неутралните продукти Vemondo са много подходящи и за тези от вас, които искат да заместят лактозата и месото в менюто си или желаят просто да се разнообразят и разтоварят. В серията освен веган сладолед и бургер се предлагат различни видове тофу, напитки, заместващи прясното мляко на основата на кокос, овес или бадеми, подходящи за сладкиши и смутита, и готова веган лазаня, с която може бързо да приготвите вкусна вечеря през седмицата, за да ви остане време за повече игри и разговори с децата.

Всички заедно на трапезата

И говорейки за повече време с децата,  едно от важните правила при създаването на правилна култура на хранене е да се събирате заедно на семейната трапеза. Навиците се изграждат постепенно, затова усилията, които влагате в това да съберете цялото семейство на трапезата веднъж на ден, ще се отплатят многократно в бъдеще.  По-трудно е да планираме семеен обяд през седмицата, когато всички са на работа или на училище, затова вечерята е най-удобният момент цялото семейство да седне на масата, да си разкажете как е минал денят и просто да поговорите, докато хапвате апетитна храна.

Можете да си създадете и собствени семейни традиции и рецепти. Например всяка сряда да си приготвяте домашен зеленчуков чипс и да играете на любими настолни игри или палачинките в неделя сутрин да бъдат с бадемова напитка вместо прясно мляко за един  наистина различен вкус, а и за да отличите домашните вкуснотии от всички други палачинки, които детето може да опита навън.

Разнообразие и отговорност в менюто

Както казахме в началото, ограниченията или насилственото предлагане на дадени храни може да има негативен ефект върху разбирането на детето за режим и култура на хранене. Ключът се крие в разнообразието, баланса, в това да бъдем отговорни като потребители и да внимаваме какво слагаме на трапезата си. Всеки от нас стига до този извод в един момент, затова колкото по-рано научим и детето си на това, толкова по-добре за него.

Храната, освен всичко друго, е и удоволствие. Изграждайки тези правилни навици от самото начало, помагаме на детето да има позитивно отношение към храненето и да не чувства напрежение за това какво трябва или не трябва да прави. Всичко зависи от самите нас и правилния избор, който можем да направим днес, за да гарантираме едно хубаво утре - и за себе си, и за природата, и за децата.