Какво е диабет? Изненада или не, диабетът е едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб. И не само – през последните години диабетът се е превърнал в една от водещите причини за смърт и инвалидност.

Да, статистиките са стряскащи. Проучванията показват, че в момента приблизително 537 милиона души по целия свят живеят с диабет, а до 2045 година този брой ще нарасне до 783 милиона. Но това заболяване не е присъда и може да бъде избегнато, или поне контролирано, така че да не причинява тежки усложнения или смърт. Естествено, за целта е добре да сме добре информирани и да научим повече за диабета.

Това е и целта на тазгодишните кампании, свързани със Световния ден за борба с диабета, който ежегодно се отбелязва на 14-ти ноември – хората да получат пълна и адекватна информация за диабета, предиабета и превенцията, с цел да предпазят успешно здравето си и да останат извън черната статистика.

Но нека отговорим на въпроса, който зададохме в началото. Какво е диабет?

Диабетът е хронично метаболитно заболяване, което възниква, когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, или когато тялото не е в състояние да използва инсулина ефективно. Инсулинът е хормон, който помага на глюкозата от храната да попадне в клетките, за да се използва за енергия. Когато в тялото ви няма достатъчно инсулин, или организмът ви не е в състояние да го използва пълноценно, кръвната ви захар се повишава. С течение на времето, твърде високата кръвна захар може да причини здравословни проблеми. Когато не се лекува, диабетът може да доведе до слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти, инсулт и ампутация на долните крайници.

Съществуват два основни типа диабет:

Диабет тип 1

При диабет тип 1, тялото ви не е в състояние да произвежда инсулин, тъй като имунната система атакува и унищожава клетките в панкреаса. Този тип диабет обикновено се диагностицира при деца и млади хора, въпреки че може да се появи на всяка възраст. Хората с диабет тип 1 задължително трябва да приемат инсулин всеки ден до края на живота си.

Диабет тип 2

При диабет тип 2, тялото ви не произвежда или не използва добре инсулина. Можете да го развиете на всяка възраст, дори в детството. Но той се свързва до голяма степен, с начина на живот и хранителните навици на хората и се среща в по-напреднала възраст. Диабет тип 2 обикновено не се развива изведнъж и минава през различни фази, които могат да предшестват появата му. Ето кои са те:

Инсулинова резистентност

За инсулинова резистентност говорим, когато клетките в мускулите, мазнините и черния дроб, не реагират добре на инсулина и се затрудняват да приемат глюкозата от кръвта. В резултат на това, панкреасът произвежда повече инсулин, за да помогне на глюкозата да навлезе в клетките ви. Докато панкреасът е в състояние да произвежда достатъчно инсулин, за да преодолее слабия отговор на клетките, нивата на кръвната ви захар ще останат в здравословния диапазон, но в последствие могат да се повишат.

За съжаление, инсулиновата резистентност обикновено не дава симптоми и над 85% от хората не знаят, че страдат от това заболяване. Ако имате опасения, че може би имате инсулинова резистентност, можете да решите да направите кръвен тест, който ще ви покаже дали имате повод за притеснение.

Предиабет

Предиабет имате, когато нивата на кръвната ви захар са по-високи от нормалното, но не са достатъчно високи, за да бъдете диагностицирани с диабет. Предиабетът обикновено се появява при хора, които вече имат известна инсулинова резистентност, или чиито бета клетки в панкреаса не произвеждат достатъчно инсулин, за да поддържат кръвната захар в нормални граници. С течение на времето, предиабетът може да прерасне в диабет тип 2. Статистиките и тук са стряскащи – смята се, че един на всеки трима възрастни, има предиабет.

 

Добрата новина е, че диабетът може да бъде лекуван и последствията от него да бъдат избегнати или отложени, с промяна на начина на живот. За целта, спазвайте следните препоръки:

  1. Намалете теглото си. Проучванията показват, че можете да намалите риска си от развитие на диабет с почти 60%, ако намалите телесното си тегло с 7% до 10%. Колкото повече се доближите до идеалното си тегло, толкова по-голяма полза ще имате, съответно рискът от развитие на диабет тип 2 ще спадне допълнително. 
  2. Бъдете физически активни.

Редовните физически упражнения могат да помогнат да намалите кръвната си захар и да увеличите чувствителността си към инсулина. Стремете се към 30 или повече минути умерени, до енергични аеробни упражнения на ден – като бързо ходене, плуване, колоездене или бягане. Препоръчителни са и силовите упражнения, изпълнявани с тежести или собствено тегло. Прекъсването на дълги периоди на бездействие, като например дълго седене пред компютъра, за да се разходите и раздвижите, може също да помогне за контролиране на нивата на кръвната ви захар.

  1. Променете диетата си.

Яжте здравословни растителни храни, с които да си осигурите достатъчно витамини и минерали. Приемайте богати на фибри храни, тъй като те насърчават загубата на тегло и намаляват риска от диабет. Храни с високо съдържание на фибри са плодовете, зеленолистните зеленчуци, броколите, карфиолът, бобът, нахутът и лещата. Избягвайте "лоши въглехидрати", или по-конкретно, храни с високо съдържание на захар, с малко фибри или хранителни вещества, от рода на бял хляб и сладкиши.

Приемайте и достатъчно здравословни мазнини под формата на зехтин, авокадо, ядки и семена, както и мазни риби, като сьомга, скумрия, сардини и риба тон.

 

  1. Подкрепете тялото си с хранителни добавки.

Дори, когато сме здрави и се храним пълноценно, не сме в състояние да си набавим всичките ни необходими хранителни вещества от храната. А ако страдаме от метаболитно заболяване, тялото ни има още по-голям дефицид и тогава е задължително да го подкрепим допълнително.

Можете да заложите на Фавио Форте, който е създаден специално за нуждите на пациенти с диагноза диабет, предиабет и метаболитен синдром. Фавио Форте забавя усложненията от високите нива на кръвна захар и балансира енергийния метаболизъм на тялото. Той съдържа алфа-липоева киселина, лутеин, магнезий и всичките необходими витамини и минерали, необходими за поддържане на добро здраве и кондиция при диабет. Добавеният екстракт от Гимнема във Фавио Форте, спомага за контрола на кръвната захар и регулира желанието за прием на сладко.

И сега нека проверим дали влизате в една от трите рискови групи за развитие на диабет:

  • Над 45-годишна възраст сте;
  • Имате наднормено тегло или затлъстяване;
  • Диагностицирани сте с предиабет.

Ако спадате към някоя от тези групи, винаги можете да споделите притесненията си с медицинско лице и да го помолите да ви назначи кръвни изследвания. Обърнете внимание и на децата, особено ако имат наднормено тегло или затлъстяване, както и фамилна анамнеза за диабет тип 2.

И разбира се, заложете на превенцията – винаги можете да промените начина си на живот и хранене, за да намалите риска от диабет.