Някога мислили ли сте, че красивият ви френски маникюр, може да бъде направен от две силни мъжки ръце? Мъжете маникюристи са рядкост, но трябва да признаем, че един от най-големите в тази сфера е Том Бачик, който се грижи за ноктите на холивудски звезди като Виктория Бекъм, Гуен Стефани, Бионсе и много други. Така, както дамите могат да са автомонтьори, за мъже също е разрешена професията маникюрист. Българинът Цоню Петев е световен шампион по ноктопластика в Дюселдорф, неколкократен шампион в Чехия и международен съдия. Той е главен консултант на бранда "Nail Expert" и от 21 години разбива митовете, че това е забранена за мъже професия. Какво е да си мъж в една професия, която повечето от нас определят за типично женска - вижте какво ни сподели самият той.

Кога започнахте да се занимавате с дамски маникюр?

Още през 1997 г. в град Бърно, Чехия.

Как го решихте?

Беше съдба. Аз и още няколко българи-емигранти работихме заедно в едно горско стопанство и искахме да си намерим по-добра работа. Всеки ден четяхме определен вестник, който предлагаше обяви за работа. Един ден видях, че има обява за курс по маникюр и ноктопластика и реших да опитам. Лекторката ме взе на работа веднага след курса.

Какви декорации и маникюри предлагате сега?

В салона ми работят още четири маникюристки освен мен и предлагаме всички видове услуги, които са на пазара в момента, както и неограничен избор от декоративни техники - 3D, Плоска четка, печати, омбре, "Baby boomer" и други.

Декорациите следват световните тенденции, нали?

Декорациите са доста тенденциозни и са временно явление. Те са различни за всяка страна. В Чехия са по-трезви в избора на декорации, там преобладават къси и едноцветни нокти - максимално естествени.

Как развихте уменията си?

Веднага след курса почнах да работя и нямах време за притеснение. Това е идеалният вариант, защото ноктопластиката и маникюрът са занаят и се учат с практика. 

Бил сте на множество конкурси у нас и в чужбина. На какво ниво е ноктопластиката и професията маникюрист у нас?

Когато започнах да се занимавам с това в Чехия, у нас се правеше тук-там маникюр и когато бях председател на журито на "IV конкурс по ноктопластика" в София, все още България беше в самото начало на занаята. Днес, благодарение на своето търпение и упоритост, българските маникюристи са едни от най-добрите в Европа и в света. 

Повечето професионалисти в тази област са жени. Какво е чувството да сте мъж в една типично женска среда? Трудно ли ви е?

Точно обратното. Всичко ми е по-лесно, защото жените по-лесно приемат моята роля на професионалист и отдадено ми вярват.

Чувствате ли се на място?

Много често имам чувството, че аз съм точно от тези хора, които си принадлежат на професията и са попаднали на мястото си. Ако всички бяха така, светът щеше да е идеално място за живеене.

Какво най-много обичате в работата си?

Контактът с хората и възможността да им доставя радост и удоволствие.

А какво не харесвате в нея?

Доста често не съм господар на собственото си време. Клиентите винаги имат приоритет, а това влияе отрицателно върху семейния живот.

Какво бихте посъветвали дамите, как да се грижат за маникюра си?

В днешно време най-малкото, което могат да направят, е веднъж месечно да отидат на маникюр. Освен хубавите нокти, ще си отдъхнат от забързания живот и ще поклюкарстват с маникюристката.

Смятате ли, че и мъжете трябва да поддържат ноктите си изрядни?

Процентът на мъжката клиентела е в промили и нека кажем, че не всеки мъж, който ходи на маникюр, е метросексуален. Аз лично не мога да си представя своя живот днес без пила за маникюр, но преди 1997 г. носех инструмента си за маникюр винаги със себе си - собствените си зъби. 

Какви се очертава да са тенденциите тази зима?

Както всяка зима, така и тази ще е във владението на топлите и тъмни цветове - кафяво, златно, винено червено и рубин. И отново ще спомена, че модните тенденции в маникюра са различни във всяка страна.