Мъжкият хормон – тестостерон, и женският – естроген се намират в баланс в здравия организъм. Нормално съотношението при млади мъже тестостерон/естроген е към 50:1 и постепенно спада до 8:1. Разграждането на естрогена се извършва в черния дроб и всякак причина, затормозяваща чернодроната фунции като алкохол или възпаление (хепатит, цироза) допълнително допринася за увеличаване нивото на естрогена. Настъпващият хормонален дисбаланс учените наричат "андропауза". Проблемът е, че хормоналните нива се регулират по време на съня, така че лишаването от сън засяга до десет различни хормона, причинявайки множество проблеми: с апетита, сърдечното здраве, сексуалността и плодовитостта. 

Признаци на андропаузата

Ниското ниво на тестостерон по време на андропаузата е основна причина за редица физически, мисловни и емоционални промени, свързани с липса на способност за концентрация, понижено настроение и безсъние.

По същество дисбаланс на половите хормони с превес на естрогена се проявява видимо в гинекомастията (мъжки цици). Това се дължи отново на богатството на естрогенни рецептори в млечните жлези и подсилване на мастните натрупвания.

Повишеното ниво на естроген блокира тестостероновите рецептори и с това предотвратяват възможността за специфични за тестостерона биохимични въдействия върху нерви, кръвоносни съдове и мускули. Това блокиращото въздействие води до сексуални проблеми - намалено либидо, нарушения в ерекцията, силно влошаване на спермалните показатели (брой и подвижност на сперматозоидите).

Стимулирането на простатния растеж от естрогена води до прекомерно увеличение на простатната жлеза (аденом на простатата) и нарушения в уринирането. След 30-та година при мъжа на всеки 10 години прогресивно намаляват нивата на свободния тестостерон с 10%.

Начини за справяне с андропаузата

Лечението на андропаузата включва заместителна терапия с тестостеронови препарати, стимулиращи продукцията на тестостерона, а също препарати, подтискащи продукцията на естрогена. През последните години се налага все повече използването на тестостеронов гел за заместителна терапия чрез намазването на кожата с гел и нормализиране на тестостероновото ниво за 24 часа.

Промяната в стила на живот включва основно засилване на физическата активност и избягване приема на алкохол, тъй като алкохолът пречи на преработването на излишните естрогени в черния дроб. Диетата трябва да съдържа храни богати на цинк, който подпомага продукцията на тестостерон и ограничава свръхпродукцията на естроген. Препоръчваните храни включват: пресни зеленчуци, ядки и семена (тиквени и слънчогледови, сусам), кълнове, морски дарове, като се изключат животинските мазнини.