.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Повечето витамини и хранителни добавки са загуба на пари - с две изключения

Евгений Милов | преди 12 седмици
витамини, хапчета
Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Добрата новина е, че приемането на повечето от тях не е свързано с някаква вреда за здравето

По-голямата част от витамините и другите хранителни добавки не увеличават продължителността на живота и не защитават здравето на сърцето, сочат резултатите от мащабен анализ на американски учени от университета "Джон Хопкинс". Съществуват две изключения от констатациите на специалистите - добавките фолиева киселина и омега-3 мастни киселини. Същевременно обаче една особено популярна комбинация от витамини и минерали е свързана с увеличен риск от инсулт.

Според проучването повече от половината американци приемат поне един вид витамин или хранителна добавка всеки ден, което възлиза на около 31 млрд. долара, изразходвани годишно за тези добавки без рецепта. По-голямата част от тези пари могат да бъдат оползотворени, заключват изследователите след провеждането на масивен анализ сред 277 съществуващи клинични изследвания.

Ако има добра новина, това е, че приемането на повечето от тези добавки не е свързано с някаква вреда за здравето. Недостатъкът е, че повечето от тези добавки не са свързани с каквато и да е защита на здравето на сърцето или увеличаване на продължителността на живота, което потенциално означава, че са загуба на пари.

Съществуват два възможни изключения от констатациите - добавките фолиева киселина и омега-3 мастни киселини. Изследователите са открили връзка между омега-3 мастни киселини и диета с ниско съдържание на сол, както и "евентуално" установени ползи за здравето, свързани с приемането на фолиева киселина. От друга страна, приемането на комбинирана добавка витамин D и калций се свързва с леко повишаване на риска от инсулт.

Докато комбинираният прием на калций и витамин D повишила риска от инсулт с 17%, проучването установява, че фолиевата киселина намалява този риск с 20%. Диетата с ниско съдържание на натрий намалява риска от ранна смърт с 10%, а приемането на добавки от омега-3 мастни киселини намалява риска от инфаркт и сърдечни заболявания със 7%.

Все по-голям брой проучвания показват, че повечето възрастни нямат нужда от приема на витамини или други хранителни добавки - всъщност някои изследователи дори са открили връзка между някои добавки и намалена продължителност на живота. Въпреки че темата остава спорна, експертите до голяма степен препоръчват хранителните вещества да идват естествено от здравословна храна чрез разнообразно хранене, а не да се разчита на извличането на ползи от хапчета и таблетки.

Проучването на университета "Джон Хопкинс" разглежда потенциалните ефекти на голям брой популярни витамини, минерали и други добавки върху множество здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, инсулт и инфаркт. Общо анализираните клинични проучвания обхващат повече от 992 000 души. 

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Annals of Internal Medicine".

Витамини – видове, здравословни ползи, хранителни източници и препоръчителен приемРазгледайте кои храни е необходимо да включите в менюто си, за да си набавите всички витамини, нужни на тялото за оптимално здраве и красив външен вид
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?