Винсент ван Гог започва да рисува на 28-годишна възраст, като само за осем години като самоук художник създава над 800 картини и 1000 рисунки, от които приживе продава само една. Всички до една днес се оценяват на десетки милиони долари.

"Да обичаш Винсент" е филм, който стреля право в сърцето. Ако можеше да го види днес, Ван Гог щеше да се просълзи от преклонението на хората пред дълбоките и чувствени платна, които оставя завинаги. 

"Можем да се изразяваме единствено чрез картините си", заявява гениалният холандски художник в биографичната анимирана лента, която проследява събитията година след смъртта му. 

Първият пълнометражен филм в историята на киното, създаден изцяло с маслени картини от 115 художника (сред които и българката Елизабет Христова), "Да обичаш Винсент" на Хю Уелчман и Дорота Кобела е абсолютен шедьовър - като картините на постимпресиониста.

Един от най-великите художници в историята на европейското изкуство отнема живота си на 37-годишна възраст с изстрел в корема сред полята на френския Овер на злощастния 29 юли 1890 г. Но авторите на филма допускат друга хипотеза - че е бил прострелян от местен младеж, който го е тормозел психически.

Целият филм се развива около разследването, което синът (Арман) на близък приятел на Винсент (пощальона Рулен) предприема, опитвайки се да достави едно от последните писма, което Ван Гог пише до брат си Тео. Филмът е базиран именно върху кореспонденцията между двамата братя ("две сърца, един ум"), които не спират да се подкрепят неистово до сетния си дъх.

Всяка сцена от филма е картина, която можете да окачите на стената си - толкова добре художниците са се справили с овладяване на техниката на Ван Гог.

Смятал себе си за пълен неудачник, нещастник и никому ненужна утайка, Винсент посвещава целия си съзнателен живот от дете, за да докаже на всички, че го бива в нещо - рисуването. Защото както казва самият Винсент: "Какъв би бил животът, ако нямахме куража да променим нищо?".

"Да обичаш Винсент" е в кината. Вижте повече в следващия трейлър: