Мийте лицето си преди сън

Без значение колко е суха кожата, нежното почистване вечер преди сън е от съществено значение. Независимо грижите, които полагаме за кожата на лицето си през деня (почистване, хидратиране, нанасяне на подхранващи кремове и т.н.) винаги има наслояване на мъртви кожни клетки, прах и бактерии, които запушват порите. Излишно е да напомняме, че именно този проблем най-често води до възпаления. Така че, внимателно, без да търкате, мийте лицето си преди сън. И тук може би някои от вас ще попитат:

Със сапун или без сапун?

Със сапун не е препоръчително, тъй като суровите детергенти в него в повечето случаи са лишени от естествени овлажняващи масла, което може да доведе до сухота, дразнене на кожата и дори възпаление. И все пак, ако сте почитатели на сапуните, има и такива, със специално разработена формула, предназначени за лице. Винаги обаче обръщайте внимание до колко меки и натурални са съставките, от които са изградени.

Какво да търсите в един почистващ препарат

При наличие на суха кожа помислете за лек препарат за почистване с включени към него овлажнители. Кожата ви трябва да се чувства мека и гладка след почистване. Ако обаче я усетите прекалено суха, стегната или раздразнена, опитайте с друг продукт.

Каква почистваща козметика да се избягва

Наред с вече споменатите твърди сапуни, трябва да се избягват препарати с аромат, в състава на които има химични вещества или алкохол. Антибактериалните сапуни със силно изсушаващ ефект също не са за предпочитане. Посъветвайте се с вашия дерматолог дали може да използвате конкретен почистващ продукт преди да го използвате.

Вода и суха кожа

Душове и ваните снабдяват с допълнителна влага кожата, но те също така могат и да й навредят, лишавайки я от естествените масла. Горещата вода отмива мазнините по-бързо от топлата вода. Така че използването на топла вода при почистване на лицето, трябва да се ограничи до взимането на кратък (не повече от пет минути) топъл душ или вана на ден.

Кажете "не" на търкането на лицето

Ако имате суха кожа, можете да забравите за закупуването на скъпи дневни ексфолианти за лице или скрубери. Всъщност, забравете за каквото и да било търкане на лицето. Триенето и пречистването може да раздразни кожата ви. Избягвайте каквито и да било кърпи и гъби. Най-подходящият и препоръчителен начин за почистване е чрез нежни масажиращи движения с връхчетата на пръстите.

Внимавайте с ексфолиантите

Ексфолирането премахва мъртвите клетки на кожата, което позволява по-добре да проникнат овлажнители в клетките. Но абразивните ексфолианти могат сериозно да увредят сухата кожа. Така че използвайте ексфолианти не повече от един път седмично. Предпочитайте скраб със синтетични перли. Тези частици може да бъдат по-малко вредни за кожата.

Почиствайте с нежно докосване

Изстискайте няколко капки от съдържанието на почистващия препарат в дланта си и го нанесете равномерно върху лицето. След това внимателно го втривайте в кожата с върховете на пръстите, посредством кръгови движения. Бъдете особено нежни в областта около очите. Не забравяйте, че не бива да натискате. След това изплакнете лицето си с хладка вода. За подсушаването му е достатъчно само да потупате и попиете леко с чиста, суха памучна кърпа. Не подсушавайте цялото си лице. Идеята е да се остави известно количество влага, която самата кожа да поеме.

Хидратиране, Хидратиране, Хидратиране

Овлажнителите всъщност не доставят влага на кожата. Те подхранват и възстановяват еластичността, като благоприятстват задържането на съдържащата се в клетките вода. Затова хидратирайте кожата си два или три пъти на ден. Вечер, след почистване на лицето, винаги нанасяйте овлажняващ нощен крем.

Какво да търсите в един овлажняващ крем

Кремовете и маслата са по-ефективни от лосионите за суха кожа. Овлажнители като глицерин и пропиленгликол, наливат вода във външния слой на кожата. Емолиенти – като вазелин, ланолин, минерално масло и диметикон – са същински капан за водата в кожата, като образуват защитен слой.

Какви овлажняващи кремове да се избягват

Избягвайте овлажнители, които съдържат аромати. Някои съставки като ретинол например, може да раздразнят силно чувствителната и суха кожа. Затова преди да се насочите към определен продукт, първо тествайте въздействието му, като нанесете малко количество върху определена част от лицето си. Ако усетите парене или сърбеж, не го използвайте.