По-често сред жените се среща възпаление на жлъчния мехур с камъни в него. Това не означава, че мъжете са пощадени от това заболяване. Жлъчният мехур е колектор за жлъчния сок, който се произвежда в черния дроб. След консумацията на тлъсти меса, сирена с висока масленост, яйца, масло или шоколад,

събраният жлъчен сок се отделя в дванадесетопръстника, за да разгради мазнините

Това е част от нормалния процес на храносмилане. При често преяждане с тези храни, започват смущения във функцията  на жлъчния мехур, които се изразяват със силни болкови кризи, пожълтяване и температура, които много често са причина за спешно настаняване в болница.

Образуваните камъни в жлъчния мехур предизвикват възпаление

Независимо от тяхната форма и големина, те дразнят лигавицата на жлъчния мехур. Резултатът е възпаление (холецистит с холелитиаза)   -  тежко и свързано с повишаване на температурата, повръщане, тежест и неприятни болки състояние.

Лечението на жлъчнокаменната болест е оперативно

Отстранява се целият жлъчен мехур. Съществува класическа операция с разрез от дясната страна на корема. Повече от 15 години у нас се извършват и ендоскоските операции на жлъчния мехур (лапароскопска холецистектомия), с три дупки на корема, от където проникват манипулаторите за отстраняване на мехура. Проф. д-р Тома Пожарлиев е хирургът, който за първи път у нас е приложил тази техника.

Когато при профилактични годишни прегледи с ехограф се установи наличието на камъни в жлъчния мехур,

проф. Пожарлиев препоръчва да не се изчаква, а да се извърши операция,

преди да се е развила жлъчната криза, защото тогава се налага операция по спешност.

Подробности за ендоскопска операция на жлъчен мехур може да видите във ”Видео по темата”.