Общото мнение на лекари, треньори и спортисти е, че занимаването с плуване има удивително оздравителен ефект.  Хладката вода закалява организма и изгражда адаптивност към променливите външни условия. Алергологът доц. д-р Тодор Попов, който плува от ученическа възраст, казва: "Плуването е подходящо за всички, защото е

най-щадящия спорт от гледна точка на натоварване върху организма.

Бягането и колоезденето, могат да провокират астматичен пристъп или кашлица, но плуването увеличава дихателния капацитет на белия дроб и човек дори се научава да диша правилно."

Плуването е закаляващ спорт. Благодарение на него децата, освен по-здрави, стават и по-уверени, по-бодри и по-силни.

Стимулира кръвообръщението - край на ниското кръвно налягане и сутрешното неразположение.

Водата е мощен антистресов фактор. В период на потиснатост и депресия се препоръчва контактуване по-често с вода. 

Плуването повишава мускулния тонус от активното движение. 

Тогава сърцето помпа със своя максимален капацитет и човек осъзнава с колко много резерви разполага.

Плуването извайва тялото. И мъже, и жени, които ходят да плуват всяка седмица, отслабват и стават по-привлекателни. Който плува, познава липсата на апетит след това.

Благодарение на плуването се подобрява съня.

Уморените крака и разширените вени се повлияват много добре от плуването.

Нервната система става по-стабилна, увеличава се издръжливостта и се подобрява работоспособността.

Плуването е физическата активност, препоръчвана за възстановяване след травми на опорно-двигателния апарат. То позволява раздвижване в пълния обем на всички стави, включително и на гръбнака. Специфичното "легнало”положението на тялото освобождава междупрешленните дискове от притискането, което се получава при натоварване и обездвижване.

Лекарите препоръчват плуването за профилактика на коксартроза и гонартроза, които са свързани с болки в краката, деформация и ограничения на движението, а лечението им е чрез оперативна подмяна на ставите с изкуствени.