Проверяваш си дебитната карта и виждаш, че имаш превод на заплата. Чудесно! Време е да се разходиш до супермаркета, за да напазаруваш за семейството си. Влизаш в големия магазин – какво разнообразие! – и започваш да четеш табелките над редиците, за да се ориентираш накъде да поемеш... 

Чудно е какъв богат избор има в днешните хипермаркети. Целогодишно там можем да открием всички видове зеленчуци и екзотични плодове. Градината на баба отдавна не е поливана – водата е много скъпа. Но за сметка на това конкуренцията при производителите е достатъчно голяма, за да си купим евтино килограм домати. Момент. Учудващо се оказва, че в САЩ конкуренция почти няма, а 80% от разнообразието на супермаркетите се свежда до присъствието на само четири големи корпорации, скрити зад множество фирми. Това е само един от стряскащите факти, за които алармира филмът на Робърт Кенър “Food Inc.”, заснет преди няколко години. А истините действително са нелицеприятни.

... Спираш при зеленчуците, сещаш се, че е зима и отдавна не си ял свежа салата. Имаш нужда от нещо полезно и хранително, затова избираш две хубави краставици, стрък пресен лук и килограм червени домати. Малко по-нататък са и плодовете. Бананите са внос от Еквадор, леко зеленикави, но навсякъде са такива. Портокалите са на промоция. Ровиш се по щайгите да си избереш нещо по-узряло, защото изглеждат странно шарени. И лепкави, с изненада откриваш. Поглеждаш към ръката си и виждаш, че е жълта. Продължаваш нататък ...

Оранжерийните зеленчуци, невидели слънчева светлина, често се водят за оrganic продукти, защото са отгледани в почва. Нуждата от все по-бърза реколта кара някои производители да използват субстрати на почвата, които са по-известни под термина „химична вата“. Този метод на отглеждане се нарича хидропоника и претендира за качество на продукцията, въпреки че я лишава от естествените минерали, които Майката природа й е отредила. Методът става все по-предпочитан, защото не позволява развъждането на паразити. Скоро да сте откривали червейче в ябълката си? Доматите достигат определен размер и все още зелени, се изваждат от там. В много страни те съмнително успяват да променят цвета си до червено за 24 часа – като по часовник.

По-голямата част от плодовете и зеленчуците в магазина са отгледани или узрели по изкуствен начин. Най-често те се берат зелени, за да не се развалят по време на транспортирането от фермата до супермаркета, а хранителната им стойност е почти нулева.

Привържениците на месните продукти пък вярват, че месото е полезно, поради липсата на нитрати. Нека да разгледаме и този въпрос. Какво ядат кравите? „Трева“ – би отговорило вашето дете. Верният отговор за детето на американския фермер е „царевица“. Да, в САЩ тя се отглежда и се транспортира до фермите, защото е по-хранителна и животните наддават по-бързо. Кокошките се инжектират с химикали, които ускоряват растежа им. Нещо повече – развиват гръдните им мускули, които са най-предпочитаното филе. Така птицата променя освен теглото и структурата си. По особено нехуманен начин се умъртвяват свинете, чрез тежка преса, която се стоварва върху тях.

“Food Inc.” разказва и за болестите по животните, които неестествените за тях храни предизвикват като салмонела и ешерихия коли например. В някои заводи може да откриете месо за хамбургери, обработено с амоняк. Целта е то да бъде дезинфекцирано.

... Обещал си да поканиш приятелите на барбекю в края на седмицата. На хладната витрина има всичко, което ти е необходимо. Взимаш ребърца, пилешки филета и един голям пакет кайма. Насочваш се към сосовете – толкова са много! Избираш два-три. Остана да купиш напитки. Взимаш една голяма кола и натурален сок ...

Една от най-мощните корпорации в цял свят е Монсанто, която се занимава с хранително инженерство. През 1996 г. тя разработва специалния си ген (roundup ready soybeans) и го патентова в соеви продукти, които достигат 2% от продукцията на соя в САЩ. През 2008 г. процентът надхвърля 90%.

Особеността на т. нар. ГМО продукти е, че растенията остават едногодишни и не могат да се възпроизвеждат естествено. Почвата също става неизползваема. Днес, чистите семена са на изчезване. По пътя на хранителната верига ГМО достига до всички видове храни – от соята и царевицата до каймата. Много хора са на мнение, че този ген е причинител на болестите по пчелите. Любопитно е, че американската комисия за безопасност на храните доста е намалила активността си. Инспекциите през 1972 г. са около 50 000 на брой. През 2006 г. те са само 9164.

Днес царевицата е в продукти като кетчуп, фъстъчено масло, сок, кола, желе, сирене (в България се ползват варовикови продукти) и представлява голям процент от насажденията в Щатите.

Фермите днес са фабрики. Нивите са в епруветки.

Земеделците – в бели престилки.

... Всички продукти са налице. Тръгваш към касата и, без да осъзнаваш, гласуваш за своя избор ...

Авторът на текста Станислава Соколова e студентка Българска филология. Писа ни с молба да споделим темата, която я вълнува, с читателите на LadyZone.bg. Правим го с удоволствие