Внимавайте с фитнеса! Кое ме накара да напиша това предупреждение? От интервюто с невролога проф. д-р Иван Миланов за болките в гърба и главоболието в резултат на стреса, разбрах, че за преглед при невролог идват и хора със силни болки или "схванати” след фитнес. Оказа се, че това обикновено са млади, амбициозни, много натоварени с работа хора, които работят на бюро пред компютър.

Когато спонтанно вземат решение да се занимават с физическа активност

и импулсивно отидат във фитнес залата, въодушевени от взетото решение и преодоляната инерция, те се пренатоварват  до такава степен, че в следващите дни получават болки в гърба до усещане за скованост на цялото тяло.

Проф. Миланов пояснява: "Техните мускули нямат необходимата тренировка и когато се "юрнат” на фитнес необмислено и без контрол, се получава остро преразтягане на мускулите,

което българският народ много добре е нарекъл "сецване”.

Един човек, който седи непрекъснато зад бюро, не може да отиде днес и да вдига тежести или да отиде да тича на пътеката 3 часа. Да, това може да се случи, но постепенно и под контрол. В противен случай се получава едно остро преразтягане на лигаментите и мускулите, а това води до една тежка остра болка в кръста, която обикновено приковава пациента на легло за 2-3 дни. Преминава дори без лечение, но е много неприятна, защото болката е толкова силна, че човек дори не може да се движи”, предупреждава медикът.

Посланието срещу заседналия начин на живот, разбира се, остава

Спортът е хубаво нещо... с уговорката да става постепенно и много контролирано. Не случайно към фитнес залите има инструктори. Те знаят колко и на  кои уреди бихте могли да се натоварите при първо посещение и да ви изготвят схема за постепенно натоварване, така че то да съответства и на вашите очаквания.