Витамин D, известен като "слънчевият витамин", e мастноразтворимо съединение, съставено от витамин D1, D2 и D3. Въпреки името си, това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм. Само един пример за важен ген, който витамин D регулира, е способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление. Той също така произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик. Това е едно от обясненията защо витамин D е толкова ефективен срещу настинки и грип. Известни са и много други ползи за човешкия организъм от "приема" на витамин D, включително поддържане на здрави кости и зъби. Голям брой проучвания доказват, че може да предпази от заболявания като рак, диабет тип 1 и 2, множествена склероза, а неговият продължителен дефицит да е техен катализатор. 

След като представихме първа и втора част на "Витамин D - всичко важно, което трябва да знаете", преминаваме към финалната част.

Основни симптоми при предозиране с витамин D:

- Умора и раздразнителност;

- Главоболие, неясен говор;

- Дехидратация с последваща констипация;

- Намален апетит и рязко редуциране на телесното тегло (анорексия);

- Повръщане;

- Мускулна слабост;

- Високи нива на калций в кръвта (хиперкалциемия).

Витамин D изследване

Най-добре може да се установи предозиране или дефицит чрез проследяване на кръвния статус на мастноразтворимия витамин. Освен това кръвният тест би дал увереност, че нивото на витамин D е в рамките на нормалното. Специалисти препоръчват периодично изследване (на всеки шест месеца), което да ви предпази от евентуална токсичност, породена от допълнително суплементиране на организма. Лечението в тези случаи обикновено е свързано с рехидратация, спиране приема на всякакъв вид суплементи, включващи в състава си витамин D, както и ограничаване на приема на калций.

Заболявания, свързани с ниски нива на витамин D в организма

Оптималните количества на този витамин в организма подобряват значително състоянието и функцията на имунната, нервната и костната система, а недостигът се свързва с редица заболявания, най-често срещани от които са:

- Акне, различни алергични прояви, астма, автоимунни заболявания;

- Аутизъм, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, деменция, депресия;

- Бъбречна недостатъчност, артрит;

- Рак на гърдата, на дебелото черво и на яйчниците;

- Хронична умора, простудни заболявания, както и различни бактериални и вирусни инфекции;

- Образуване на стоматологични кухини и недобре координирани зъби, развитие на парадонтоза;

- Непоносимост към глутен;

- Остеопороза, остеомелация, мускулна слабост, болка, ревматоиден артрит, рахит, чести спортни травми;

- Хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза;

- Хипертония;

- Диабет (тип 1 и 2), затлъстяване;

- Псориазис.

Взаимодействие на витамин D с минерали и медикаменти

Някои елементи не могат да се усвоят от организма адекватно без наличието на витамин D и витамин К2, като най-известният сред тях е калцият. Това е още една причина приемът на самостоятелна хранителна добавка да не е най-добро решение при установена липса. Кортикостероиди също имат пряко взаимодействие и могат да способстват за създаване на дефицит със свойството си да извличат допълнително калций и витамин D от организма ни. Други медикаменти, които могат да взаимодействат с витамин D са предписваните за намаляване на холестерола и при припадъци. Поради тази причина, ако приемате някои от тях се консултирайте с адекватно лице, което да ви посъветва как да приемате витамин D и в комбинация с какво.

Заключение

Витамин D има многостранни и незаменими функции за човешкото здраве. Национално представително проучване проведено в България през 2012 година, констатира, че 76% от българите имат недостиг на витамин D. Най-забележими примери при дефицит са слаба имунна система, болка и слабост в стави, сухожилия и мускули. Недостиг на витамина се свързва и с някои по-тежки заболявания като остеопороза, диабет и рак. Най-добрият начин за набавяне на здравословни количества витамин D е чрез излагане на слънце всекидневно. Тъй като през студените месеци цялостното излагане на тялото на светлина е ограничено, е от изключителна важност да се обърне внимание на здравословно и разнообразно хранене, а при нужда и от суплементация и солариум. За повечето хора излагане на слънце между 5 и 15 минути, 2-4 пъти в седмицата е достатъчно, за да дадат на тялото възможност да произведе необходимите му количества витамин D. Честото излагане на слънце или друг метод за набавяне на витамина е важно, тъй като витамин D се разгражда бързо от организма и е необходимо постоянно неговото попълване.