Състоянието на кръвоносните съдове говори за жизнените сили на човек. Колкото по-подвижни са те, т.е.  бързо реагират със свиване и разпускане, толкова човекът е по-устойчив и здрав. Има хора, които въпреки годините моржуват – влизат в ледена вода и плуват. Тази адаптивност може да се тренира.

По улиците вече се виждат  хора с бледи лица и в зъзнещата поза (прегърбени със свити ръце и вдигнати рамене). Начини човек да се отпусне и да заздрави тялото си има, и те са лесни. Ето някои от тях.

Контрастни душове за стимулиране на кръвообращението

След като вземете хигиенен душ, със силна струя обливайте краката като редувате със студена и с топла вода за 5 мин. Завършете с разтриване с кърпа и масажиране. Така тялото ще пламне от подобреното кръвообращение. Тонизират се не само мускулите, но по-лесно се преодоляват стреса и депресивното настроение.

Сауна

Всеки спа-център вече има различни видове сауни. Загряването в парна сауна или в инфрачервена сауна разширява порите, подобрява потенето, освобождават се токсините и се засилва кръвообращението. Охлаждането под течаща вода или в студен басейн действа изключително тонизиращо както върху периферните нерви, така и на кръвоносните съдове, и на сърцето. Редуването им неколкократно прави тялото пригодно и по-издръжливо на ниските температури навън. Освен това сауната способства за здрав сън и подобрява сексуалния живот.

Горещ басейн -студен басейн

За бодрост и хармония отлично средство е затоплянето в горещ басейн с последващо охлаждане в студен басейн. Влизанията редувайте колкото ви е приятно. В зависимост от индивидуалната адаптивност на организма, времето е различно. Наскоро се радвах на приповдигнатото настроение на хората в басейните с минерална вода на открито в Сапарева баня. Удоволствието от този „героизъм”, защото така изглежда отстрани, е несъмнено.

Закаляването чрез принципа топло – студено осигурява живот в добра обща кондиция, без настинки, без депресия и в пълна активност през по–предизвикателния есенно-зимен период.