Физическите упражнения могат категорично да повлияят върху качеството на съня – както в негативен, така и в позитивен план. Ето защо експертите съветват да съобразяваме избора си на спортни занимания, както и времето за тяхното практикуване, за да се чувстваме свежи през деня, и да се радваме на спокоен и здрав сън през нощта.

#1 Кардиото е ключът към добрия сън

Изследователи от Националния институт по застаряване на населението на САЩ установили, че участниците, които се занимават с аеробни упражнения (ходене, бягаща пътека, мотоциклети) до четири пъти седмично, се радват на пълноценен и здрав сън. Участниците изтъкнали факта, че откакто практикували този вид спортни дейности, се чувствали много по-жизнени и свежи през деня. Много малко от тях се оплакали от наличие на дневна сънливост. Проучването също така констатира, че аеробните упражнения подобряват времето, необходимо за заспиване с 14%.

#2 Времето има значение

Ходенето на спорт вечер може да повлияе негативно върху качеството на съня. Физическата активност късно през деня значително повишава сърдечната честота, стимулира мускулите, повишава телесната температура, която по принцип трябва да остане на по-ниско ниво в часовете преди лягане. В резултат на всичко това адреналинът се покачва, което от своя страна допълнително възпрепятства процеса на отпускане на организма и нарушава неговия естествен био баланс. Ето защо съветът на специалистите е да се стараем да спортуваме не вечер, а в по-ранните часове на деня. Ако това е невъзможно за вас, те препоръчват хладък душ, който ще намали малко от повишената температура на тялото, повишена, вследствие на интензивната физическа дейност. Избягвайте храненето след вечерната тренировка. Ако изпитвате глад, най-добре изяжте един плод или изпийте чаша мляко с мед.

#3 Търпението e добър приятел на здравия нощен сън

Проучване установи, че продължителното и постоянно посещение в спортната зала значително подобрява качеството на съня. Участниците в групата подобрили съня си след 8-та седмица от началото на експеримента. До 16-та седмица качеството на съня им се подобрило още повече. В резултат участниците в групата започнали да спят не само непробудно и без прекъсване, но и до 1.25 часа повече в сравнение с времето от преди началото на експеримента.

#4 Кажете „Да” на утринната тренировка

Учените от университет на Северна Каролина провели експеримент, в който участниците в него били ангажирани с 30-минутни тренировки. Упражненията били проведени в три времеви интервала от деня – в 7 часа сутринта, на обяд в 13 часа, а след това в 19 ч вечерта. Изследователите установили, че в периода, когато участниците се упражнявали сутрин, се похвалили с най-пълноценен, продължителен и здравословен сън в сравнение с времето, когато тренирали следобед или вечер. Освен това кръвното налягане на участниците било в най-добрата си форма по време именно на сутрешните тренировки.