Поведението на човек не винаги зависи от това, което усещаме, а от това, което си мислим, че усещаме. Това каза в ефира на bTV Radio психотерапевтът Детелина Стаменова. Тя разкри три от несъвършенствата на човешкия мозък, които водят до взимане на грешни решения.

  • Заблудата на потъналите пари

„На нас ни е трудно да се откажем, когато сме взели решение. Това означава, че продължаваме да правим едно и също, дори когато вече имаме достатъчно информация, че е неуспешно. Пример за това е, че сме по-склонни да изядем една храна, която не ни харесва, просто защото сме дали пари за нея. Или да изгледаме един подчертано глупав филм, защото сме стигнали до един час от неговото времетраене и си казваме „Ок, ще издържа още малко“. В по-голям и емоционален план това е същото, когато ние влагаме в една връзка – тогава е предизвикателство да я прекъснем. Това важи за всякакви връзки, е не само романтична“, обясни тя.

  • Стаден манталитет

„Тъй като хората са оцелели бидейки в племена и хората са социални животни по природа, вродено желание при нас е да бъдем част от група. Това да не бъдем изключени от групата често надделява  над всички съображения за благополучие и води до погрешно взимане на решения. Опашките за олио и фондовите борси са такива примери. Когато индексите започнат да падат, изпадналите в паника инвеститори започват да продават и още повече намаляват цената на акциите“, каза още психотерапевтът.

  • Винаги търсим потвърждение на собствените си теории

„Това е склонността на хората да предпочитат информация, която потвърждава вярванията им. Дори и тези, които казват „Аз съм напълно непредубеден“, не са имунизирани. Това пристрастие се проявява по много начини. Можете да си го докажете, като напишете някаква ваша теория или нещо, което защитавате, в Google – първите 1-2 резултати, които изберете, ще са близки до вашите“, каза още Стаменова.

Едно от важните правила, които трябва да спазваме, за да поддържаме мозъка си в добро състояние, а да пием достатъчно вода.

„Около 70% от мозъка се състои от вода. Т.е. дехидратацията, дори в малки количества, може да има отрицателен ефекти върху мозъчните функции“, допълни тя.

Чуйте цялото интервю на Тереза Захариева с Детелина Стаменова в сайта на bTV Radio:

Още от Детелина в Ladyzone.bg: