Отлежалото вино е най-пивко, а остаряването е част от живота, която не бива да се заклеймява. Няма спор за това, но има няколко неща, които хората често казват на по-възрастните с добри намерения, но са банални или неподходящи. Ето десет израза, които са просто досадни или изключително не на място в разговор с човек, който е преминал 50-те.

1. "Това не ти отива на годините."

Няма как да не започнем с това. Често го чуваме, дори и като послание към младите, които се държат детински. Какво означава това? Ако някой иска да носи мини пола и се чувства добре в нея, то значи е преценил, че му отива.  Да не говорим, че някои по-ограничени личности смятат, че е грозно възрастните хора да танцуват на публични места, да карат спортни коли или да излязат след полунощ...  Забавлението не е право само на младите, а напротив!

2. "Твърде възрастен си, за да се захванеш с това."

Сериозно? Нека всички, които смятат, че е невъзможно да научиш старо куче на нови трикове, да напуснат. Хората, които се интересуват и опитват нови неща постоянно, отново остаряват, но поддържат ума и духа си здрав. А толкова много истории, които са обиколили медиите многократно доказват, колко грешно е това мислене - 103-годишен мъж се омъжи за 91-годишната си любима, 79-годишна ирландка се измъкнала от старческия дом, за да си направи татуировка, Поли Честър за пръв път се гмурка на 72 (да, тя изгуби ченето си във водата, но това не е фатално).

3. "Старееш красиво."

Не отричаме, че в старостта има грация и красота, но няма нужда това да се отбелязва. Много хора го използват, когато смятат, че изглеждате по-млади, но това не е синоним. Остаряването е красиво, то е част от живота и няма никаква необходимост да се коментира. За да се чувства добре един човек над 50 години, просто трябва да му е комфортно в собствената му кожа. Това е трудно да се направи с постоянен натиск, който напомня, че трябва да се държи по определен начин, за да оправдава очакванията на хората около него.

4. "Годините не ти личат./Младееш."

Хайде да приложим някаква логика в тези думи. Вие сте на 65 години и ви казват, че не изглеждате на толкова -  това, което ще чуете е, че отсрещният няма представа как изглежда някой на 65 и си го представя като баба или дядо с бастун. И макар това да е вид комплимент, звучи като шамар. Казвате, че е хубаво, че някой младее, сякаш обратното е лошо. Единственото място, на което остаряването е лошо нещо, е в главите на хората.

Снимка: iStock

5. "Този дядо е сладък."

Кученцата, бебета и котенцата могат да са сладки, но възрастните хора не са. Привлекателен, очарователен и сладък са унизителни думи, които излъчват снизхождение. И едно подобно изказване идва в повече, камо ли няколко - не е никак умно или уместно. Възрастните хора могат да са си очарователни, привлекателни (сладки е прекалено), но "Хей, каква привлекателна баба" никак не звучи ОК, признайте.

6. "Няма да си паснеш с компанията заради разликата във възрастта."

Съществува културно приспособяване, а вие го отричате с това изречение. Наистина ли смятате, че някой на 50 не може да си позволи караоке вечер с по-младите семейства от квартала или че ще им причини неудобство, защото комуникират с хора над 50? Или смятате, че майка ви не може да  се забавлява и да бъде креативна? Някои хора мислят, че възрастните са скарани с технологиите и не знаят как да качват снимки от телефона си, но това невинаги е така (и всъщност какво, ако е?).  

 7. "Сивата коса ти отива."

Повечето дами започват да боядисват косата или далеч преди появата на първия бял косъм, или веднага след него. По-възрастните жени, при които косата побелява равномерно, понякога вземат решението да не се боядисват и щом са го направили, значи се харесват. Мнението на никой друг няма значение, така че няма смисъл да го изразявате. Освен това чувствата по тази тема са деликатни и индивидуални и не бива да забравяте, че никой освен нас самите не знае какво е най-доброто за нас. А това да мотивирате някой да се боядиса е безсмислено - Берлинската стена падна, когато й дойде времето, а не когато й даваха най-много зор.

8. "Така да си още 100 години!"

Вярвате или не, много хора не искат да са на земята за толкова дълго. Важно е да живеем по-здравословен начин, а не да се стремим към вечност. Да не се самонараняваш, да си си самодостатъчен, самостоятелен и да имаш цел в живота, е нещото, което има значение. Да бъдеш складиран някъде и да се грижат за теб или пък всички твои близки да си отидат и да се чувстваш сам – това не е идеал за добър живот.

 9. "Трябва да проверя как стоят нещата с пенсионното ми осигуряване, а още не съм."

Този коментар често е раздразнителен за по-възрастните хора. Вие сте между 20-те и 30-те си години и имате време да се погрижите за пенсионирането си, ако действате отсега и вероятно всеки възрастен човек би ви препоръчал да обърнете внимание, но не е нужно да обяснявате как постоянно го отлагате...  Младите чувстват пенсионирането си като нещо, което е на светлинни години от тях, а при пенсионираните то е факт. Просто спестете, подгответе документите, които трябва и не мрънкайте за това - не е нужно да напомняте на някого за собствените му грешки.

10. "Кога ще се пенсионираш?"

Много неприятен въпрос. Да приемем, че човекът към когото се обръщате не е пенсиониран – вероятно има основателна причина. Може причината да се крие в недостатъчен трудов стаж или пък да е комбинация от това и наличие на жизненост и нежелание да се разделя с професията си. Невинаги това, че имаш право на пенсия значи, че няма какво повече да дадеш в работата си или че си готов да се разделиш с колегите си, с които работиш десетки години. Въпросът е безсмислен, защото ако пенсионирането е важен въпрос за дадения човек и той ви е близък, сам ще сподели проблемите и причините си.