През пролетта човек трябва внимателно да следи емоционалното си състояние, съветва клиничният психолог Екатерина Корчагина. В разговор пред Lenta тя даде няколко съвета как да се справим с пролетната умора и предупреди да не пренебрегваме сезонната депресия.

Всеки може да преживее пролетно обостряне на психично заболяване, предупреди психологът. Тя обясни, че когато светлата част на деня стане по-дълга, организмът започва да произвежда повече серотонин - хормонът на щастието, отговорен за настроението и емоционалното състояние. В същото време активността на слънцето може да предизвика стрес и дискомфорт за хората, страдащи от леки психични разстройства.

Освен това сезонната депресия може да бъде причинена от промяната в биоритмите. Например през пролетта много хора започват да се събуждат по-рано, което води до промяна в моделите на сън и бодърстване, казва Корчагина.

Една от най-известните прояви на пролетната умора е така наречената „априлска криза”. Този термин се използва в медицинската общност за описание на явлението влошаване на психичното състояние през пролетта. През този период хората изпитват силна тревожност, раздразнителност, умора, намалена концентрация и дори могат да развият депресия, предупреждава клиничният психолог.

Според нея свеждането до минимум на влиянието на сезоните върху психичното здраве не изисква много усилия. На първо място, важно е да се спазва дневната рутина: ставане и лягане по едно и също време. Също така трябва да не преяждате и да пиете достатъчно течности, пише още БГНЕС.

Разговорите със семейството и приятелите са чудесен начин за намаляване на нивата на стрес, напомня психологът "Ако забележите признаци на пролетна умора при себе си или при близък човек, трябва да се консултирате със специалист. Той ще ви помогне да установите причините за проблема и ще ви предпише ефективно лечение, ако се налага", съветва Корчагина.

Снимка: iStock

Според клиничния психолог много хора не се отнасят сериозно към психичното си здраве и не смятат депресивните емоционални състояния за проблем, като се опитват да омаловажат признаците на потиснатост.

Тя призова да не допускаме тази грешка, тъй като проблемите с настроението и апатията оказват значително влияние върху качеството на живот, а вследствие на стреса могат да възникнат и други заболявания. Важно е да се грижим за психиката си, да наблюдаваме емоциите и тялото си, да бъдем бдителни и внимателни към себе си и близките си, съветва психологът.

  • Сантра: Пролетта е сезонът, в който съм изпълнена с позитивна нагласа към живота
  • Петуниите - какво да направим, за да цъфтят обилно?
  • Защо денят след Великден се нарича разтурни понеделник
  • Чудесно знамение: Дъга на Великден!
  • Великденски грим със сварено яйце - за перфектно нанасяне на фондьотена (ВИДЕО)
  • Пясъчна фигура на Исус Христос край морето, навръх Великден - над нея изгря дъга (СНИМКИ)
  • Веси Бонева на рождения си ден: Рисувам, пошивам като баба, правя бижута. Давам рестарт на живота си
  • "Признай си, че си женен за ангел!" - Ернестина Шинова и Андрей Слабаков
  • Боядисване на яйца с цветя и люспи лук
  • Агнешко с мед и горски билки