Пролетта е тук и променливият характер на времето подлага организма ни на изпитание. Освен това през зимата приемаме по-малко витамини и тялото ни е изтощено. Имунната система е приспана и вирусите минават през нея лесно. Всички знаят, че витамин C е много полезен, затова няма да се спираме на него. Тук ще обърнем внимание на други витамини и добавки.

Важно е да уточним каква е разликата между витамини и добавки. Витамините са естествени вещества, които приемаме чрез храната. Хранителните добавки са синтетични продукти, които съдържат точно определена доза витамини и минерали себе си.

Системното приемане на витаминни добавки не е препоръчително, защото могат да се превишат допустимите дневни дози. Трябва да се стремите да получавате разнообразни хранителни вещества чрез здравословна, балансирана диета. Не забравяйте, че добавките се определят индивидуално за всеки организъм спрямо неговия недостиг. Не употребявайте добавки заради тенденции и моди.

Снимка: istockphoto.com

Подобрете храненето си, като започнете с изследване на собствения си хранителен режим. Най-лесният начин за това е да използвате хранителен дневник. Има приложения за смартфон, които помагат да откриете хранителния дефицит в менюто си. Препоръчително е да се посъветвате с лекар или специалист диетолог, ако изпитвате затруднения или имате заболявания. Ето четири типа полезни вещества, които е хубаво да имате предвид, ако искате да приемате добавки.

1. Омега-3 мастни киселини – спомагат за доброто сърдечно и мозъчно състояние. Може да си осигурите необходимото седмично количество, като включите в менюто си две порции (около 100 грама) варена риба като сьомга и херинга. Ако хранителният ви режим не включва това, можете да използвате добавки.

2. Витамин D – здравите кости са зависими от него. Предпазва от остеопороза, болки в ставите и други здравословни проблеми. Той се набавя от слънчевата светлина и за много хора може да е недостатъчен. В такива случаи добавката покрива недостига.

3. Витамин B12 – този витамин помага на организма да изпълнява основни функции, като произвеждане на червени кръвни клетки и поддържане на централната нервна система. Голяма част от вегетарианците и веганите имат недостиг на B12, защото най-добрите източници са на животинска основа. В такъв случай хранителната добавка би могла да е изключително полезна.

4. Желязо – намира се в червените кръвни телца и помага за преноса на кислород в тялото. Неговият недостиг често се среща след менструация при някои жени. Симптоми за това са замаяността и умората. При наличие на такъв дефицит една добра хранителна диета (пилешки дробчета, боб, коприва) или добавка ще решат проблема.