Недостигът на желязо в организма води до понижаване на притока кислород в мускулите. Следователно клетъчната система е омаломощена и започваме да усещане отпадналост, умора и притъмняване пред очите. Това се дължи на е недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта. Това е анемията. Затова е важно да консумираме повече зеленчуци, богати на желязо, но не само... 

#Тофу

#Миди

 

Всеки има нужда от желязо, но точно колко, зависи от начина ви на живот. Например вегетарианците ще бъдат приятно изненадани, че разнообразието от растителни продукти се увеличава ежедневно, защото те се нуждаят от (около) два пъти повече желязо. Също се отнася и за напредналите бегачи, чийто организъм изисква 30% повече желязо, отколкото на обикновения човек.

#Пилешки дробчета

#Боб 

За да достигнете здравословно ниво на желязо в организма е добре да комбинирате месни и растителни продукти, съдържащи го. Тези от нас, които не ядат месо е добре да добавят и витамин С към ежедневното си меню. 

#Говеждо месо

 

Имайте предвид, че понижаването на нивото на желязо може да бъде предизвикано от различни фактори, включително преумора, силни противозачатъчни, неправилен хранителен режим, дори бременността и кърменето са едни от тях.