Периодичното прочистване и зареждане с енергия на организма са важни, за да се чувстваме и да изглеждаме добре. Времето се затопли и вече извадихме цветните рокли и тънките панталон за пролетта и лятото. На тези свежи дрехи най-много им отива едно нещо. И то не е перфектно тяло! Това всъщност е тонусът. За жалост пролетта идва не само със слънце и изненадващи дъждове, а  и с умора. Тя полепва по нас като досаден прах по рафт с книги и ни прави апатични, бавни и безсилни. Основното, от което трябва да започнем, за да възстановим баланса, здравето и настроението си е храната.

Да дадем почивка на тялото от тестото и захарта. Храните срещу пролетна умора са основно свежи зеленчуци, зеленолистни, кореноплодни и билки, които използваме и за подправки. Хубавото е, че всички тях можем да намерим по рафтовете в BILLA, а в списание "Кулинариум" - най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2017 г. по данни на BluePoint от януари 2018 г., има чудесни рецепти точно с тези продукти.

Свежите зеленчуци привличат с ярките си цветове, защото храната не е само удоволствие за небцето, а и за окото. Сочността, добрият търговски вид и вкусовите качества са другата печеливша тройка от качества, когато става дума за избор на плодове и зеленчуци. През пролетта тялото ни има нужда да се прероди, да се отърси от зимната леност и обездвижване, да забрави за известно време за ферментиралите храни и да се зареди с пресни витамини от природата. Консумирайте храните, които ще ви препоръчаме предимно пресни или с минимална термична обработка. Така те запазват максимално ценните си качества.

Един от главните герои на пролетта е зеленият лук. Повечето хора избират тънки стебла, за да са сигурни, че лукът е крехък и с приятен вкус. Ако купите обаче лук с по-дебели стебла, ще можете да ги обръщате по-лесно в тигана, когато се готвят. Признаваме си, че не се бяхме сетили за тази малка хитрост, но я прочетохме в списание „Кулинариум" на BILLA. Пресният лук е чудесен за салати, сандвичи, дори за песто, а като гарнитура може да го поднесете с печени меса или с картофи на фурна.

Снимка: iStock

Листните салати действат буквално като енергийни бомби на тялото. Те изобилстват от  хлорофил, който е ценен помощник при детоксикация на организма, фибри, с които се стимулира храносмилането, антиоксиданти, които предпазват от болести и укрепват имунитета. А знаете ли, че градинската салата и марулята успокояват нервната система?

Левурда, тученица, киселец, лапад и коприва са зелените дарове на пролетта, които не бива да пропускате да включите в менюто си. Левурдата е известна и с името мечи лук, защото след зимен сън, събудените мечки първо хапват точно от нея. Точно така регулират работата на храносмилателната си система. Ако нямате възможност сами да си наберете коприва, задължително си купете пликче от BILLA. С нея може да сготвите бърза супа, вкусна каша с масло и сирене, зелена баница или пък ориз с коприва. Копривата ще достави на организма ви много желязо и витамини витамини А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С.

Спанакът и лападът са истински ядрени оръжия в борбата с пролетната умора. Харесахме си рецепта за супа от пресен чесън в списание „Кулинариум". Ако искате и вие да научите каква е – купете си го. Обикновено е близо до касите на BILLA, a броят е 10. Освен това в него има и талони за отстъпка на стойност 50 лв.

Към зелените храни, които ще ви помогнат да преборите пролетната умора, категорично добавяме и листата на руколата. Те са изключително вкусни и здравословни. Комбинират се идеално с чери домати и сирене, заради леко горчивия си вкус. Руколата подсилва имунната система и предпазва от пролетни вируси.

Пресният чесън и репичките са най-вкусни и крехки точно по това време на годината. А знаете ли, че може да използвате дори листата на репичките? Обикновено ги изхвърляме, но всъщност спокойно можем да добавим зелената част в салатата си. Високото съдържание на фибри действа положително на храносмилателната система и създават усещане за ситост.

Снимка: iStock

Тънките и крехки тиквички може да хапвате сурови, настъргани в салата, или след съвсем лека термична обработка, за да се запазят всичките им ценни качества. В тях има много калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, мед и желязо, както и богат набор от органични киселини, витамини С, В1 и В2.

И накрая, но не на последно място - пресни картофи. Пресните картофи са вкусни и се приготвят много по-бързо от старите картофи. А така ще спечелите повече време за почивка – от пролетната умора, или пък просто така.