Много жени, дори и такива, които са пристрастени към кофеина, отказват да пият кафе, когато забременеят, макар лекарите да не изключват освежаващата напитка от менюто им в този момент. Нови изследвания по темата обаче показват, че пиенето на кафе по време на бременност е вредно за здравето на бебето.

Проучването, публикувано в списание BMJ Open, посочва, че прекомерният прием на кофеин през бременността е свързан със забавяне на растежа през първата година от живота на детето и повишен риск от наднормено тегло след навършван на 8-годишна възраст. Това твърди Елена Пападопулу - изследовател в Норвежкия институт по обществено здраве и водещ автор на изследването.

Снимка: istockphoto.comВ изследването уаствали 50 хиляди жени от Норвегия, които през 22 седмица от бременността си съобщавали колко кофеин приемат. А развитието на децата им се следяло от шестата седмица след раждането до 8-годишна възраст.

Учените установили, че жените, които са приемали големи дози кофеин по време на бременността, са с 66% по-висок риск от раждане на дете с „прекомерен растеж“ през първата година от живота си
в сравнение с жените, които не са приемали или са приемали в умерени количества. "Прекомерен растеж" се определя като тегло за възрастта, което е по-голямо от 75% за възрастта си.

Снимка: istockphoto.com


В допълнение към прекомерния растеж в ранна детска възраст, проучването изследва и дали децата, изложени на много високи нива на кофеин по време на бременността, са по-склонни към натрупване на наднормено тегло в детска възраст. Ако майката прекалява с кофеина, това увеличава риска от наднормено тегло на 3-годишна и 5-годишна възраст.

Учените предупреждават, че не само кафето съдържа кофеин. В състава на напитки и храни като черен чай, енергийни напитки, шоколад и някои видове сладкиши също има кофеин.