Освен чрез пълноценно хранене и в атмосфера на любов, децата растат здрави благодарение на своята подвижност и неподправена колоритна емоционалност. Тази тяхна активност е свързана с дълбокото им  коремно дишане. Здравите деца тичат без да се щадят и тичат до границата на възможностите си, а когато са весели, те се смеят с глас. Това е, защото използват без резерви целия си бял дроб.

Дълбокото дишане осигурява много кислород за органите и системите, за да работят в пълен капацитет

Педиатрите обаче констатират, че 20% от децата у нас са с бронхиална астма. Причините се свързват със замърсяването на околната среда и следващото от това сриване на имунната защита. Резултатите всички ги виждаме. Децата често боледуват от хреми, кашлици и ангини, които се усложняват в бронхити, бронхопневмонии и астма. Постепенно децата започват да приличат на умалени възрастни хора, които лесно се уморяват при ходене пеша, не желаят да играят състезателни игри, предпочитат да седят пред телевизора или компютъра и са унили.

Всяко боледуване, емоционално потискане или строго ограничаване на свободата на децата за изразяване, се отразява на начина им на дишане. То става все по-повърхностно и неефективно. Ако родителите забележат, че детето е станало безпроблемно и по-удобно за тях, трябва да се притеснят. Очевидно детето не е вече с типичната за възрастта жизненост. Това е нормално, ако доскоро е било в къщи и с лекарства, но в следващите 2-3 седмици детето трябва да започне да излиза да играе на открито, да плува, да ходи на танци или на някоя от колективните игри.

При спортуване дишането става по-дълбоко и нервната система функционира по-добре

Чрез физическото натоварване по-лесно се понасят стреса и притесненията от всекидневието. Затова лекарите обясняват повишената заболеваемост на децата с тяхната обездвиженост, а учителите по спорт са категорични, че децата, които спортуват, са по-здрави и по-организирани.